Una mostra de fotografia gastronòmica posa sobre la taula la identitat dels joves migrats sols

Vuit joves tutelats i extutelats retraten a l’exposició ‘Cuinant identitats’ els aliments que els lliguen a les seves arrels


Com et defineix la cuina? Si has de triar un ingredient, quin escolliries? Com t’arrela al teu territori la manera d’entendre el moment de cuinar, menjar i compartir-ho? Si vens d’un altre país, què passa quan cuines els plats que et lliguen a les teves arrels? Tenim una herència gastronòmica que ens identifica? És la cuina un bon punt de partida per trencar estigmes i etiquetes?

Aquestes són algunes de les qüestions que vol posar sobre la taula ‘Cuinant identitats’, una exposició de fotografia gastronòmica amb la qual vuit joves tutelats i extutelats migrats sols exploren a través dels seus plats la seva identitat i la seva herència cultural. La mostra, que s’emmarca en el projecte Som Llavor —impulsat per l’entitat Punt de Referència— s’ha inaugurat aquest dijous a la tarda al Casal de Barri Transformadors de Barcelona, on romandrà fins al proper 1 de febrer.

L’ M. (que prefereix que l’anomenem per la seva inicial), és un dels joves que ha participat en el projecte. “Vaig triar la cuina perquè m’agrada molt. De fet, estic estudiant també cuina, perquè vull ser cuiner”, ens explica aquest jove marroquí de 18 anys, que fa un any que està a Barcelona. El projecte Som Llavor, que enguany ha arribat a la seva tercera edició, té com a objectiu fomentar la participació social dels joves tutelats i extutelats, per promoure que aquest col·lectiu es pugui reconèixer com a subjecte de drets i amb capacitat per generar consciència en l’àmbit comunitari. En el marc del projecte, cada any, un grup de joves tria una temàtica i un format per presentar-la. Enguany, el grup va triar la cuina, i una exposició fotogràfica per poder mostrar-se davant la societat lluny d’alguns clixés que arrosseguen habitualment.

La inauguració de la mostra va comptar amb la participació de molts assistents | Martí Albesa

Aixa Dulcey, coordinadora de Som Llavor, indica que cada noi (enguany només han participat homes), va triar un plat del seu país o la seva regió. “Un plat que els fa recordar a la família, a qui els va ensenyar a cuinar-lo, per recordar a través dels aliments les seves arrels”, diu. Després es van fotografiar cadascú amb un ingredient dels plats triats, tots de la gastronomia del Marroc i Gàmbia, d’on procedeixen els participants. “Amb imatges van anar mostrant els aliments que els agraden i són representatius de la seva cuina. Ho van fer de manera creativa, perquè no volíem fotografiar un plat de cuscús, volíem triar un ingredient i apropar-nos a ell de manera divertida, diferent”, explica Dulcey. El projecte compta amb el suport de la cooperativa de comunicació Agència Talaia.

Durant el desenvolupament del projecte, que enguany ha durat de sis mesos, els joves es reuneixen setmanalment, comparteixen inquietuds, i treballen en grup la temàtica triada. “M’ha agradat molt participar i aprendre a fer servir la càmera de fotos”, assegura l’M, qui també participa a Punt de Referència en el seu programa de mentoria social.

La mostra ‘Cuinant identitats’, que ja es pot visitar al Casal de Barri Transformadors, es traslladarà després a l’espai dels Lluïsos de Gràcia. 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article