Barcelona instal·larà sistemes de climatització en 24 centres educatius durant l’estiu

Es retirarà la calefacció amb gas i s’equiparà les escoles amb aerotèrmia i plaques solars


Barcelona començarà a instal·lar al juny sistemes de climatització en 24 centres educatius perquè el curs que ve ja el comencin climatitzades. Són els primers centres que es beneficiaran del Pla Clima Escola, que preveu que l’Ajuntament climatitzi un total de 170 centres des d’ara fins al 2029. La climatització consisteix a retirar la calefacció amb gas —radiadors i calderes— i instal·lar sistemes d’aerotèrmia així com plaques fotovoltaiques. El consistori pretén resoldre així, entre altres actuacions, el problema de la calor a les aules. L’aerotèrmia és un sistema de producció de fred i calor que funciona amb l’intercanvi de calor amb l’aire ambient que va amb energia elèctrica i no genera emissions de CO2.

Els primers resultats de la mesura es veuran en aquestes primeres 24 escoles el curs que ve un cop ja tinguin instal·lats els nous equips, que haurien d’estar operatius ja al setembre coincidint amb l’inici de les classes. En tot cas, els primers centres on s’instal·laran equips no són necessàriament els que més urgència tenen, sinó aquells en què era més fàcil i ràpid fer la instal·lació, ja que ja compten amb part de l’obra feta.

La climatització proposada és d’origen totalment elèctric, tant per a la calor com per al fred, i la font de subministrament és solar i autosuficient. D’una banda, el projecte busca solucionar el confort tèrmic a les aules, afectat en els darrers anys durant les successives onades de calor que s’han produït amb el curs escolar en marxa. Així, es vol assegurar el confort tèrmic dels alumnes tant en els mesos de més calor com en els mesos freds per facilitar un entorn més propici per a l’aprenentatge. D’altra banda, també vol assegurar la qualitat de l’aire interior, actualitzant les exigències de salubritat als requeriments actuals.

La substitució del gas, amb una reducció del consum de fins al 50%, sumat a la generació d’energia elèctrica fotovoltaica per l’autoconsum i amb excedents per compartir en comunitat, pot representar un estalvi econòmic final de més d’1,1 milions d’euros anuals, d’acord amb estimacions de l’Ajuntament. Pel que fa a l’excedent, es preveu redistribuir-lo a través de l’Agència Barcelona Energia entre els centres que per la seva ubicació puguin tenir algun tipus de mancança, o amb altres equipaments públics de la comunitat.

Sense afectació a la docència, però sí als casals d’estiu

El pla ha estat dissenyat pel Consorci d’Educació de Barcelona, que és qui serà l’encarregat d’executar-lo. Entre aquest mes de gener i febrer es redactaran els projectes executius d’aquests primers 24 centres educatius, a l’abril es licitaran i a l’estiu es faran els treballs.

En concret, les obres a l’interior de l’escola es faran entre el 15 de juny i el 24 de setembre aprofitant l’aturada lectiva i per tal de no interferir en l’activitat docent. Així, en cas que al setembre la calor requereixi de fred a les aules, el sistema ja hauria d’estar operatiu. Finalment, a l’octubre es faran els treballs exteriors en els edificis, repassos i acabats, sense afectació lectiva.

Pel que fa als casals d’estiu, els equips tècnics ja estan treballant per minimitzar les afectacions a aquesta activitat, amb la possibilitat d’agrupar els casals d’estiu dels centres afectats en altres de propers, si s’escau.

Inversió de 100 milions per climatitzar 170 centres

Aquest 2024 la inversió prevista és de 13,9 milions d’euros. Els quatre anys posteriors és de 17,7 milions d’euros anuals i el darrer any, el 2029, 15,3 milions. Així, la inversió total prevista de 100 milions d’euros és per al conjunt del pla, que finalitzaria el 2029 un cop s’hagi climatitzat els 170 centres educatius públics. El consistori preveu finançar el pla amb part dels ingressos provinents de la fiscalitat turística. En concret, del recàrrec municipal que s’aplica a la taxa turística.

L’ajuntament assumeix la climatització de tots els centres educatius de la ciutat sobre els quals té les competències de manteniment i reformes (les escoles de primària, els instituts municipals i les escoles d’educació especial). També inclou en aquest paquet tots els instituts-escola, malgrat que en aquests casos el manteniment d’aquests centres és competència compartida amb la Generalitat. Així, són 149 escoles d’infantil i primària, 16 instituts-escola, tres instituts de competència municipal i dos centres d’educació especial. Segons dades municipals, el projecte beneficiarà directament 55.519 alumnes de tota la ciutat, a més dels professionals que hi treballen.

L’execució d’aquest pla s’allargarà sis anys a partir de 2024. El procés de transformació s’ha previst que es desenvoluparà en dues fases dissenyades a partir de criteris tècnics. La primera fase s’executarà entre els anys 2024, 2025 i 2026 en un total de 84 centres. En aquests 84 centres de la primera fase s’inclouen els 24 equipaments que s’executen aquest 2024. Són els centres a on es pot fer la intervenció amb una tramitació ràpida, ja que són actuacions menys complexes i, per tant, són les escoles a on es va detectar que es podia resoldre la climatització en el termini més curt.

Això no obstant, en aquesta primera fase que dura fins a 2026 també han quedat inclosos aquells altres centres que per motius tècnics necessiten amb més urgència una intervenció per millorar les seves condicions climàtiques. La segona fase de transformacions es desenvoluparà en el període 2027-2029.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article