Campuzano acusa l’Estat de mala gestió en la transició a les targetes moneder per a famílies vulnerables

El Govern considera insuficients els recursos destinats pel govern espanyol i amplia en 5 milions la dotació pròpia


El conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, ha acusat el Govern espanyol de gestionar “malament” el canvi de model dels programes de garantia alimentària, que passarà del programa FEAD a BASICO, després que l’executiu de Pedro Sánchez hagi aprovat una subvenció de 100 milions d’euros per a Creu Roja perquè se n’encarregui al conjunt de l’Estat a través d’un sistema de targetes moneder. 

L’entitat haurà de fer front als mesos que van de l’abril, quan acaba el programa actual, fins a finals d’any, atès que el 2025 se n’encarregaran les Comunitats Autònomes. El conseller ha lamentat tant el retard en la decisió com la decisió en ella mateixa, i ha calculat que el model estatal cobrirà les necessitats d’unes 11.000 famílies, davant les 170.000 acollides als programes actuals.

A parer de Campuzano, els diners que l’executiu estatal destina a aquests programes són insuficients, i davant d’aquest escenari ha anunciat que el Govern ha afegit cinc milions d’euros a la convocatòria de subvencions del desembre, que preveu resoldre entre els mesos de març i abril. 

En total, el conjunt de recursos que el departament preveu destinar a aquest àmbit és de 12 milions d’euros, però Campuzano ha subratllat: “Si es donés el cas que fessin falta més recursos, els posarem”.

Mentrestant, Drets Socials ja ha començat a treballar amb les entitats del sector i amb els ajuntaments per definir el model que s’implantarà a principis del 2025, que ja serà gestionat íntegrament per la Generalitat.

“Necessitem un model molt adaptat a l’estructura de les entitats que treballen aquestes qüestions al nostre país, així com també a l’estructura dels negocis, dels supermercats, que operen en aquest model nou de targeta moneder”.

Un model, ha afegit, que l’executiu català comparteix, “però que ha de ser eficaç i ha d’arribar a tothom qui ha d’arribar”. A parer del conseller, és un model, que, a més, s’ha de “combinar amb el funcionament dels programes d’aliments en espècie”.

Pel que fa a la situació d’aquest any, Campuzano ha recordat que durant tot el 2023 les entitats i la Generalitat ja havien advertit al Govern espanyol que el model de targetes moneder que estava definint “tenia unes característiques que limitaven el seu impacte”. I davant la “incertesa” que aquesta situació generava, a finals de l’any passat el Govern va decidir “incrementar els recursos”.

A parer del conseller, tot plegat té molt a veure amb el “problema” que hi ha hagut “des de l’origen”, que és “aquest intent de gestionar-ho de manera centralitzada”. I ha afegit: “Hauria estat més fàcil acordar una transferència a les Comunitats Autònomes perquè fóssim nosaltres els que entoméssim com afrontar la cobertura d’aquestes necessitats”.

Finalment, i pel que fa al model concret de les targetes moneder, Campuzano ha posat en valor que és “més dignificant per a les persones” —que en lloc d’adreçar-se a un centre per rebre aliments en espècies pot fer ús de la targeta en qualsevol supermercat i adquirir el que necessiti — però ha afegit que té “alguns inconvenients”.

Per exemple, “és diferent fer una operació de compra massiva de menjar, o una operació de rebre una donació de menjar, que una targeta que fa que vagis al supermercat i en la major part de les ocasions paguis el preu efectiu que té el producte”.

Per això, i en el context de la discussió a l’entorn del sistema que caldrà aplicar a partir del 2025, Campuzano ha recordat que altres països europeus tenen “models mixtos de targeta i d’aliments en espècie”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.

Arnau Funes Cornellà
1.

Em sembla raonable el que demana el Conseller, però de nou, s'oblida que els Ajuntaments són els que gestionen bona part dels ajuts d'alimentació i que alguna ja tenim targetes moneder. Ara la Generalitat hauria de Fer amb els Ajuntaments el que diu que no fa el Ministerio amb ella, passar recursos

  • 0
  • 0

Comenta aquest article