Un nou model d’atenció al jovent extutelat posa el focus en el seu empoderament

El Projecte IMEX, liderat per FEPA, vol facilitar l’emancipació i allunyar-se de la institucionalització


Consolidar un canvi de model d’atenció a la joventut tutelada i extutelada a través de l’acompanyament personalitzat i el foment del seu empoderament en el procés d’emancipació. Aquest és l’objectiu del Projecte IMEX-Itineraris d’emancipació d’èxit, una iniciativa liderada per la Federació d’Entitats amb Projectes i Pisos Assistits (FEPA), i que busca posar en el centre els drets i el projecte de vida de cada persona jove extutelada, mitjançant la desinstitucionalització de la seva atenció i el treball en xarxa amb agents públic i privats de tot l’Estat espanyol. 

Ara, per donar a conèixer aquest projecte que es va posar en marxa el 2022, FEPA ha llançat una campanya de 18 vídeos amb els quals els joves de les entitats i els professionals que els acompanyen expliquen en què consisteix aquest nou model. En la campanya han participat les persones joves de les entitats, investigadors de les universitats, persones de la Junta Directiva de FEPA i els referents d’emancipació i coordinadors del projecte. 

El Projecte IMEX neix amb la intenció de crear un nou model d’atenció dels joves tutelats i extutelats, allunyant-se de l’anterior que, segons FEPA, estava basat en l’assistencialisme i no ha donat resultats suficients. “Estem treballant per a crear i consolidar el futur model de referència estatal, així com europea, per a la desinstitucionalització en l’atenció a persones joves extutelades, d’entre 18 i 25 anys”, expliquen des de l’organització. 

El nou model es basa en l’aposta pel treball en xarxa, tant en la recerca com en l’atenció, amb tots aquells agents públics i privats que garanteixin el benestar de les persones; l’acompanyament per part de referents d’emancipació, que serveixi de suport als joves durant tot el procés; i el foment del seu empoderament perquè estiguin en el centre de decisió. “A través de la figura del referent d’emancipació, se’ls ofereixen els suports i recursos necessaris i ells decideixen com i quan usar-los”, expliquen els impulsors del projecte. 

En el marc d’IMEX també es treballa en la creació d’un sistema d’avaluació compartit, uns indicadors comuns i unes accions d’innovació social en matèria d’habitatge, enfortiment de l’individu i inserció laboral. Per dur-ho a terme, el projecte compta amb la participació de 36 entitats de nou comunitats autònomes, dues universitats, deu organismes de l’administració, 148 professionals i 69 persones voluntàries, a més de totes les persones joves extutelades que participen en els projectes pilot iniciats en el marc d’aquesta iniciativa.  

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article