La Confederació reclama que els pressupostos assegurin una millora significativa del finançament dels serveis socials

Demana una inversió mínima de 150 milions d’euros per pujar el preu dels serveis i 75 milions per millorar les condicions laborals


La Confederació ha reclamat que els pressupostos del 2024 de la Generalitat assegurin una millora del finançament dels serveis socials i d’atenció a les persones. L’objectiu ha de ser assegurar la qualitat en l’atenció, la sostenibilitat dels serveis i la millora de les condicions laborals dels professionals. La patronal ha demanat un increment “significatiu” de les dotacions pressupostàries i una inversió mínima de 150 milions d’euros per augmentar un 10% els preus dels serveis. A més, ha proposat una partida extraordinària de 75 milions d’euros per avançar en la millora de les condicions laborals dels treballadors i en l’equiparació amb la resta del sector.

La Confederació s’ha reunit amb diferents partits polítics amb representació parlamentària per presentar una sèrie de propostes dirigides a assegurar un escenari de millora del finançament dels serveis socials i d’atenció a les persones. Les propostes van orientades a garantir la qualitat en l’atenció, la sostenibilitat dels serveis i la millora de les condicions laborals dels professionals.

L’organització ha traslladat que és necessària l’elaboració de l’estudi d’escandall de costos dels serveis socials, iniciat pel Departament de Drets Socials, per tal de revisar i actualitzar els costos dels serveis, amb l’objectiu que cap servei de la xarxa estigui infrafinançat. Demanen que, mentre aquest estudi no estigui realitzat, als pressupostos del 2024 hi hagi una inversió mínima de 150 milions d’euros en concepte d’increment dels preus la Xarxa pública de Serveis Socials, corresponent a un increment del preus del 10%.  Exigeixen també que el context econòmic i l’impacte del creixement de l’IPC hauria de veure’s recollit en l’actualització dels preus públics dels serveis. També demanem que cal establir un sistema anual d’actualització de preus dels serveis, per tal d’obtenir un finançament “just i adequat” al seu cost real.

Salaris dignes pels treballadors del sector 

Pel que fa a les condicions laborals, exigeixen salaris dignes per als treballadors de la xarxa de serveis socials concertats o amb finançament públic, equiparables als de la funció pública i als que desenvolupen les mateixes funcions dins altres serveis a les persones, com salut o educació. Actualment, es calcula que la diferència salarial dels professionals del sector amb la funció pública se situa al voltant del 30%.

Segons el Departament de Drets Socials l’equiparació salarial dels professionals de tota la xarxa concertada de serveis socials tindria un cost aproximat d’uns 350 milions d’euros. Per aquest motiu, des de La Confederació proposen que es disposi d’una partida pressupostària extraordinària per l’any 2024 de 75 milions d’euros destinada exclusivament a salaris, per tal d’aconseguir progressivament aquesta equiparació. “L’equiparació salarial és imprescindible si es vol continuar garantint la qualitat del servei a les baules més febles de la societat i captar i retenir talent, sobretot jove, que ja en alguns serveis comença a ser problemàtic”, afirmen des de l’entitat.

D’altre banda, també demanen un compromís pressupostari pel desplegament del IV Pla de suport al tercer sector. “És una mesura necessària per garantir la continuïtat de la inversió pública en el tercer sector i per promoure la participació d’aquest sector en el desenvolupament social i econòmic de Catalunya”, afirmen.

Més enllà dels temes econòmics, la Confederació també ha fet arribar als grups polítics la necessitat de revisar i actualitzar la cartera de serveis socials, la necessitat d’aprovar i desplegar el triple marc legislatiu format per la Llei del tercer sector social, la d’Economia social i solidària i la dels instruments de provisió del sistema públic de serveis socials.

Per últim, ha apuntat que és necessari que els pressupostos del 2024 s’aprovin “el més aviat possible” i ha alertat que seria “incomprensible” que els comptes s’oblidessin un cop més dels serveis socials.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article