Denuncien davant la Inspecció de Treball i del Síndic de Greuges la manca de personal als centres juvenils

El sindicat IAC CATAC lamenta que algunes unitats de convivència són custodiades per vigilants privats sense educadors socials


El sindicat IAC CATAC ha denunciat davant la Inspecció de Treball i del Síndic de Greuges la manca de personal als Centres Educatius de Justícia Juvenil. Una situació “reiterada a conseqüència de la devaluació del servei i de la figura professional dels educadors” que genera “desprotecció” i “perill” als menors d’edat.

A la denúncia que el sindicat ha presentat al Síndic de Greuges s’indica que l’escenari “s’allunya mot del que seria un entorn òptim per a la cura, l’aprenentatge” i “la reinserció dels usuaris” i es relaten situacions “d’àpats inadequats”, “molt insuficients” o amb aliments “en mal estat”, així com baixes de mestres de taller no cobertes o dificultats per fer les tasques de cura, vigilància i acompanyament dels interns. Fa només una setmana aquests professionals es van manifestar per denunciar la manca d’efectius i les males condicions laborals.

La manca de personal denunciada per IAC CATAC provoca, segons el sindicat, que algunes unitats de convivència siguin custodiades per membres de seguretat privada sense que hi hagi cap educador, una situació que “genera angoixa i patiment” als menors d’edat.

A més, l’organització opina que és “impossible” complir la llei en l’apartat de la regulació de la responsabilitat penal dels menors d’edat, atès que “no es pot establir dins les unitats de convivència un ordre coherent, un compliment dels programes d’intervenció i una seguretat dins les funcions de custòdia”.

També considera que es vulnera la norma “pel que fa a la manca d’acció educativa”, en la vida quotidiana dels interns, en la qüestió dels programes socioeducatius i en la “insuficiència flagrant” de les condicions de l’espai on habiten.

Per tot plegat el sindicat demana a la Inspecció de Treball i al Síndic de Greuges que intervinguin “amb urgència” per corregir la situació.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article