El mal ús de les pantalles ja suposa el 36,7% de les atencions a joves per addiccions als centres SPOTT

Els nois s’enganxen més als videojocs i les noies a les xarxes socials, adverteix la Diputació de Barcelona


El Centre SPOTT de la Diputació de Barcelona ha atès, a través del servei específic d’atenció de l’ús problemàtic de pantalles, 216 usuaris de 12 a 21 anys des de l’any 2016, 76 dels quals van ser tractats l’any passat. El perfil majoritari és un noi (81,6%) d’entre 14 i 15 anys, on l’abús principal és als videojocs, mentre que les noies (18,4%) ho són a les xarxes socials; ambdós amb presència de trastorn psiquiàtric (75%) i amb dificultats en el rendiment escolar. Així mateix, un estudi d’UNICEF alerta que el 40% dels adolescents es connecten per no sentir-se sols i, per altra banda, l’enquesta d’hàbits de salut a alumnes de quart de l’ESO de la Diputació de Barcelona apunta que un 57% ha vist pornografia, la meitat dels quals abans dels 12 anys.

El Centre SPOTT de la Diputació de Barcelona, que té per objectiu la prevenció del consum de drogues i de l’ús problemàtic de pantalles entre adolescents i joves, va atendre el 2023 un total de 321 usuaris a l’equipament central ubicat a Barcelona i als seus quatre punts descentralitzats, que donen servei a les comarques del Vallès Oriental, Anoia, Osona i Berguedà. D’aquests 321 usuaris, 203 van ser atesos en el programa de drogues (63,2%) i 118, en el de pantalles (36,7%). 

D’altra banda, les dades aportades des d’un estudi d’UNICEF sobre l’impacte de la tecnologia en l’adolescència, mostren que un de cada tres adolescents fa un ús problemàtic d’internet i les xarxes socials; que l’edat mitjana  del primer mòbil són els 11 anys i que un 95% tenen connexió a internet, així com que sis de cada deu adolescents dormen amb el mòbil i el 40% estan connectats per no sentir-se sols.

Alt percentatge de patologia dual 

Respecte a les addiccions a drogues, el perfil majoritari de casos tractats al Centre SPOTT és un noi (71%), de 16 a 17 anys, consumidor de cànnabis (96%) amb policonsum principalment de tabac i alcohol, amb un patró de consum diari i presència de trastorns psiquiàtrics (70%), que va iniciar el consum entre els 15 i els 18 anys (65%) i que també presenta dificultats en el rendiment escolar. 

Tant en el perfil de drogues com de pantalles s’observa, per tant, un alt percentatge de patologia dual, és a dir, l’existència simultània d’un trastorn addictiu i un altre trastorn mental (Trastorns de l’Espectre Autista, Trastorn Dèficit Atenció o hiperactivitat, Trastorn Obsessiu, ansietat, depressió, etcètera). En l’àmbit dels estudis, destaca un baix rendiment escolar (45%) i problemàtiques com absentisme, expulsions, repeticions i abandonament. 

El cànnabis segueix sent la droga il·legal més consumida de forma diària (96%). Les substàncies tòxiques consumides simultàniament amb més freqüència segueixen sent el tabac i l’alcohol, i en manté un increment en el consum de tranquil·litzants, èxtasi i cocaïna. També s’han incrementat els pensaments de mort i les idees suïcides. 

La Diputació de Barcelona va aprovar una moció el novembre de 2023 en la qual va fer una crida al món local a incidir en el treball amb infants, adolescents, famílies, comunitat i el conjunt d’agents interpel·lats.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article