Els educadors socials reclamen una millora “urgent” de les condicions laborals i de la seguretat a la feina

Un home va amenaçar a punta de pistola una educadora social i un vigilant d’un CRAE de Lleida


El Col·legi d’Educadores i Educadors Socials de Catalunya (CEESC) ha reclamat a les administracions la revisió “exhaustiva” de les seves condicions laborals i l’augment “urgent” de la seguretat a la feina després que un home amenacés a punta de pistola una educadora social i un vigilant d’un Centre Residencial d’Acció Educativa (CRAE) de Lleida per endur-se’n el seu fill.

En un comunicat, el CEESC diu que els fets són “profundament alarmants” i que posen novament de manifest que s’han de prendre “mesures immediates” per garantir la seguretat dels treballadors i dels infants, que estan tutelats per la DGAIA. Afegeixen que el 85% dels professionals de l’àmbit de la infància hauria patit algun tipus de violència, segons un estudi. 

Davant de la situació d’agressió, els professionals indiquen que un 52,94% va rebre el suport per part de companyes i companys de feina i un 13,73% el va rebre per part de la direcció del centre. Pel que fa a l’avaluació dels riscos psicosocials, un 64,29% del total de professionals enquestats indica que en el seu lloc de treball no s’apliquen mesures correctores del risc extret de l’avaluació de riscos laborals, mentre que un 41,76% diu que no es realitza aquest tipus d’avaluacions.

El CEESC ha mostrat el seu suport a l’educadora social implicada, al conjunt de la comunitat educativa i als diferents professionals involucrats en l’incident de Lleida. Han denunciat que aquest episodi no només ha posat en perill la seguretat d’una de les educadores socials del centre i d’un vigilant, sinó també la dels mateixos infants tutelats per la Direcció General d’Atenció a la Infància i a l’Adolescència (DGAIA).

Així, el col·legi recorda que és funció de la DGAIA “protegir i assumir la tutela dels infants i els adolescents desemparats”, i per això exigeixen a les autoritats competents que prenguin mesures immediates per garantir la seguretat d’aquests infants —dels quals n’és la tutora legal— així com per garantir la seguretat dels professionals que en tenen cura. De la mateixa manera, reclamen una anàlisi exhaustiva de les condicions laborals de les educadores i els educadors socials en aquests centres i la implementació de les mesures necessàries per evitar situacions similars en el futur.

Indiquen que “no és el primer cas d’aquestes característiques” en dispositius residencials “ni l’única manifestació de violència” que han de patir educadores i educadors socials. De fet, han avançat que el 85,54% dels professionals de l’àmbit d’infància haurien patit algun tipus de violència, segons un estudi que està realitzant el CEESC amb diferents entitats, fet a treballadores dels recursos residencials de protecció de protecció a la infància i adolescència.

D’altra banda, també han recordat que les dades de l’Informe sobre la situació professional i laboral als diferents centres i recursos del sistema de protecció a la infància i l’adolescència de Catalunya (2019) apunten que el 58% dels professionals d’aquest àmbit han estat de baixa en algun moment, dels quals el 16% ho ha estat per motiu d’estrès, depressió o ansietat i un 14% per haver patit una agressió a la feina. “Situacions com aquestes poden generar greus conseqüències psicològiques, imprevisibles en aquest moment, i poden desencadenar un esgotament professional”, alerten des del CEESC. 

“Cal que institucions, empreses i equips assumeixin una paper d’emparament i de protecció, dissenyant accions consensuades per protegir professionals i persones ateses. Cal evitar el menysteniment dels fets i donar tot el suport necessari al conjunt de l’equip i del servei per tal de millorar les condicions de treball i la qualitat a oferir”, reclamen des del CEESC. 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article