Una sentència reconeix la incapacitat permanent d’una treballadora que va contagiar-se de covid en un CAP

La justícia ha declarat que la Covid persistent i la fibromiàlgia que pateix són una malaltia laboral


El jutjat social 31 de Barcelona reconeix la incapacitat permanent en grau total a una treballadora de la neteja que va contagiar-se de coronavirus en un CAP de Sant Adrià del Besòs durant la pandèmia.

La denunciant ha acreditat patir Covid persistent i fibromiàlgia arran d’haver-se infectat i la sentència condemna la Mutua Freamp a abonar el 75% de la base reguladora anual de 16.274,17 euros (al voltant d’uns 12.000 euros) en considerar que aquestes patologies són d’origen professional, i també a l’Institut Nacional de la Seguretat Social (INSS) i la Tresoreria General de la Seguretat Social (TGSS). Aquesta és la primera resolució favorable a un empleat a Catalunya, segons el col·lectiu Ronda, qui ha portat el cas de la dona.

La sentència corregeix el criteri de l’INSS que, el 14 de desembre de 2022, després d’un examen, no va reconèixer la incapacitat permanent, tot i apreciar Covid persistent i fibromiàlgia. Un dictamen  que va arribar després que la treballadora donés positiu en una PCR “previ contacte estret amb una companya de feina” i que el 4 de gener de 2023 agafés la baixa.

El pronunciament de la justícia recorda que el contagi per SARS-CoV-2 “no només és aplicable al personal sanitari o auxiliar sinó també al personal no sanitari que és treballador en centre assistencial”. 

La sentència aprecia la “limitació funcional rellevant que acredita impossibilitat de dur a terme les seves funcions” de neteja. En aquest sentit, apunta com a tasques contraindicades, i d’acord amb l’informe mèdic forense, els “moviments repetits que impliquin la columna vertebral” com ara fregar, recollir papereres i netejar vidres, entre d’altres. 

El jutge dona veracitat al testimoni aportat per la defensa que acreditava el contagi al centre sanitari, malgrat apreciar “la dificultat probatòria” d’aquest fet.

Miguel Arenas, advocat de Col·lectiu Ronda que ha representat la treballadora en el procés judicial, valora la sentència obtinguda com “un precedent important en la qualificació del contagi de COVID-19 com a malaltia professional per al personal no sanitari que presta serveis a centres sanitaris o sociosanitaris”.

Tot i això, l'advocat lamenta que l'INSS “continuï aplicant un criteri restrictiu a l'hora de reconèixer l'origen laboral dels casos de COVID que afecten les persones que, sense formar part del personal sanitari, van estar treballant durament i en condicions de risc a CAPS, hospitals, residències i tota mena d'instal·lacions on s'atenia persones que lluitaven per la seva vida”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article