Entitats socials defensen la Llei del Tercer Sector Social al Parlament i reclamen que se n’acceleri l’aprovació

La Confederació i la Taula consideren que és una normativa “urgent, necessària, oportuna, viable i essencial”


La Taula d’entitats del Tercer Sector Social i La Confederació, com a organitzacions representatives del sector, han comparegut aquest matí al Parlament per defensar l’aprovació de la proposició de Llei del tercer Sector Social, que des de fa més d’un any i mig està tramitant la cambra catalana. Segons les entitats, es tracta d’una llei “urgent, necessària, oportuna i viable” que vol reconèixer la “feina i contribució essencial” de les entitats, assegurar la seva participació en les polítiques públiques, i garantir un finançament “just i adequat”.

I és que, actualment, el tercer sector social no disposa d’una normativa que reconegui la feina i contribució de les entitats socials catalanes a la ciutadania i la societat, com succeeix en altres comunitats de l’Estat i en altres territoris europeus, ni tampoc compta amb un marc jurídic que reguli la seva relació amb les administracions, apunten des de les entitats. La norma beneficiaria i donaria empara a 3.000 entitats socials, més de 100.000 treballadors i gairebé dos milions de persones a qui les entitats donen servei.

“Cal acabar amb aquest greuge comparatiu. Les entitats socials hem ajudat a construir l’estat del benestar”, ha recordat Francina Alsina, presidenta de la Taula del Tercer Sector Social, en l’última ponència sobre la proposició de llei. I ha afegit: “Som capaces de donar resposta a les emergències socials, però també als reptes socials actuals i de futur i som mur de contenció de les conseqüències de la pobresa, l’exclusió i les desigualtats, però continuem sense tenir un marc legal que ens reconegui”.

Per això, Jordi Roman, president de La Confederació Empresarial del Tercer Sector Social de Catalunya, ha assegurat que “aprovar aquesta llei significa preservar el tercer sector, preservar les entitats, preservar les persones treballadores i, especialment, preservar els drets de les persones més vulnerables de la societat”.

La proposició de Llei del Tercer Sector Social —presentada per La Confederació i la Taula amb el consens del sector i el suport en la tramitació de pràcticament tots els grups parlamentaris— vol garantir la participació del tercer sector social en el disseny, l’execució, el seguiment i l’avaluació de les polítiques públiques, a més de recollir mesures de foment i finançament que assegurin la seva sostenibilitat financera i aportin seguretat jurídica, establint sistemes de finançament estables i adaptats a les necessitats socials i de les persones perquè les entitats no hagin de dependre de l’actual model de la subvenció.

En aquest sentit, Roman ha recordat que la vocació de les persones treballadores per treballar al tercer sector no és suficient, sinó que és prioritari millorar les condicions laborals de més de 100.000 persones treballadores i equiparar-les a les treballadores de la funció pública: “igual feina, igual salari”. “I això només es podrà aconseguir amb un finançament adequat” ha reblat.

Alsina ha insistit que és urgent que les entitats socials tinguin aquest marc jurídic i que l’aprovació no es pot frenar ni dilatar més. “Anem tard i no podem esperar més: Us demanem que feu un pas endavant i que passeu d’un reconeixement implícit a un de garantit per llei, amb suport institucional i amb un finançament adequat”, ha instat la presidenta de la Taula.

Així, ambdues organitzacions apel·len a la responsabilitat dels membres del Parlament perquè la Llei del Tercer Sector Social sigui aprovada amb caràcter urgent. De moment, aquest dimarts ha tingut lloc l’última ponència i s‘obre el període d’esmenes per part dels grups parlamentaris. Tanmateix, PSC, ERC i Junts s’han mostrat convençuts que el marc normatiu s’aprovarà en el que queda de legislatura.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article