CCOO denuncia que més de 35 ajuntaments retarden l’empadronament a persones migrades

El sindicat demana reduir de tres a un mes els tràmits i tenir accés garantit a sanitat i educació des de la sol·licitud


CCOO denuncia que més de 35 ajuntaments dificulten els tràmits d’empadronament de persones migrades i retarden el procés més del que és necessari. “No és un problema només de Ripoll”, ha advertit el secretari general del sindicat a Catalunya, Javier Pacheco, en una roda de premsa aquest dimarts per presentar el balanç de les xarxes del Centre d’Informació per a Treballadors Estrangers (CITE). Entre els consistoris que retarden aquest procés n’hi ha de “tots colors”. El sindicat ha mencionat Santa Coloma de Farners, Badalona, l’Hospitalet de Llobregat o Salt. Segons l’entitat, “les dificultats comencen quan els migrants arriben a la finestreta de l’ajuntament i et demanen un contracte de lloguer”, i no t’expliquen quines altres opcions tens.

“Un cop omples la sol·licitud poden passar un, dos, tres, quatre o cinc mesos i no arriba (la resolució). Llavors vas al CAP i necessites atenció mèdica, i com que no tens l’empadronament no t’atenen. És un problema de falta de voluntat”, ha denunciat Liliana Reyes, secretària de Política Territorial i Migracions de CCOO de Catalunya. A banda de dificultar l’escolarització o el dret a la sanitat, l’empadronament també és un requisit per demostrar el temps de residència quan es fa el tràmit per arrelament al cap de dos o tres anys de ser al país.

Per esmenar aquesta situació que “condemna” les persones migrades a no accedir a drets com la sanitat o l’escolarització dels fills, CCOO reclama una reforma de la normativa per reduir de tres a un mes els tràmits d’empadronament amb silenci administratiu positiu. A més, també han posat sobre la taula que l’accés als drets als quals va vinculat l’empadronament sigui directe des del moment de la sol·licitud.

Un 79% d’irregularitat en els atesos al CITE

D’altra banda, el balanç anual de les xarxes del Centre d’Informació per a Treballadors Estrangers (CITE) revela que vuit de cada deu estrangers atesos treballen sense contracte. En total, aquestes oficines han atès 11.121 persones de 113 nacionalitats i han resolt més de 30.000 consultes. Prop de la meitat (48,5%) estaven vinculades a procediments per regularitzar la situació. “L’increment de treball irregular és preocupant. No és només treballar, sinó en quines condicions”, ha afegit Carles Bertran, director del CITE.

El sindicat denuncia el col·lapse burocràtic que “condemna” les persones migrades a l’economia submergida i provoca, fins i tot, la pèrdua de la feina per no poder renovar els permisos de residència. “És un problema de manca de recursos de les oficines d’estrangeria, i aquí tenen responsabilitat tant el govern de l’Estat com la Generalitat”, ha dit Pacheco. “Regularitzar aquesta situació és urgent i necessari”, ha insistit.

Deshumanització de la gestió de l’estrangeria

Per això, han dit que calen modificacions normatives per reduir els entre sis i nou mesos que es tarda en regularitzar la situació dels estrangers, i reclama que una oferta de treball sigui suficient per avalar l’expedient d’un migrant. CCOO veu necessari que el treball “no sigui un escenari de segon pla” a l’hora d’expedir i renovar els tràmits a les oficines d’estrangeria. “Constatem una certa deshumanització de la gestió pública pel que fa a l’estrangeria”, ha afegit Bertran.

Per això, també exigeix que els serveis d’acollida com el CITE rebin un finançament adequat, ja que actualment “estan treballant a pèrdues” per fer un servei que hauria d’assumir l’administració. Aquests serveis, asseguren, s’encarreguen que els migrants tinguin informació per conèixer quins drets tenen.

Traspàs de competències

Pel que fa als pactes entre Junts i PSOE, CCOO ha acotat un eventual traspàs de polítiques de migració a tràmits de “regularització administrativa”, ja que les polítiques migratòries i frontereres superen l’àmbit estatal i es decideixen a escala europea. “És pràcticament impossible transferir competències a les comunitats autònomes”, ha dit Pacheco.

En cas que hi hagués un traspàs d’alguna gestió que centralitza l’oficina d’estrangeria, el líder sindical ha dit que cal que vingui acompanyat de recursos i de simplificacions de les regularitzacions perquè si no “tindrem un problema del mateix ordre però amb competències diferents”.

En qualsevol cas, el sindicat ha denunciat la instrumentalització de la migració per part tant dels partits de dreta com d’esquerra i ha acusat la classe política de defugir del debat necessari de reforma de la llei d’estrangeria per ser un país d’acollida.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article