Infants de Barcelona plasmen la seva visió de la dona en la ciència al mural ‘Pioneres’ de Vall d’Hebron

Hi han participat 87 escolars, que han dibuixat i escrit les seves impressions després de visitar les instal·lacions


Infants d’escoles de Barcelona han plasmat la seva visió de la figura de la dona en la ciència al mural ‘Pioneres’ de Vall d’Hebron. Gairebé un centenar d’alumnes es van apropar a les instal·lacions del Vall d’Hebron Institut de Recerca per conèixer de prop les investigadores del centre i descobrir la recerca que desenvolupen. Després de la visita, van plasmar les seves impressions en dibuixos i reflexions per escrit, i l’obra guanyadora escollida per un jurat ha estat plasmada al mural gràcies a l’artista Mateo Lara, conegut com a Ma’La.

Ja és el tercer any consecutiu que, en motiu del Dia de la Dona i la Nena en la Ciència, l’11 de febrer, el VHIR fa una acció per visibilitzar la figura de la dona en aquest àmbit amb l’objectiu de despertar noves vocacions en les STEM. 

En aquest cas, van convidar 87 infants de cinquè i sisè de primària de tres escoles de Barcelona per visitar els seus laboratoris i descobrir el treball diari de les seves investigadores. Els participants es van dividir en grups i cada grup va poder escoltar cinc xerrades exprés de 10 minuts de la mà de 15 científiques expertes en camps d’investigació tan dispars com neurociències, nanomedicina, oncologia o pneumologia, entre d’altres.

Curiositat, investigar i descobrir, això ja és ciència!

Els dies posteriors a la visita, l’alumnat de les tres escoles va plasmar les impressions que es van endur de la tasca investigadora de les professionals en dibuixos i petits escrits. Després, un jurat format per membres dels pilars de Gender Equality i Science Education del VHIR va escollir les dues obres guanyadores: el text d’en Nil, de l’escola Reina Violant, “Curiositat, investigar i descobrir, això ja és ciència”; i el dibuix de l’Alícia, de les Coves d’en Cimany, que il·lustra una escena de laboratori.

En un acte celebrat dijous per “reivindicar el paper encara massa ocult de les dones en la ciència i per encoratjar més vocacions femenines”, alguns alumnes i professors han pogut ajudar l’artista Mateo Lara a pintar les obres guanyadores, que formaran part permanent del mural ‘Pioneres’.

L’acte, també ha comptat amb la presència de les quinze investigadores que havien dut a terme les xerrades a l’alumnat de les escoles, així com diversos professionals de Vall d’Hebron.

La Dra. Maria José Abadías, subdirectora assistencial de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron ha destacat la importància de l’acte, “segurament estem davant d’alguna futura científica que en un futur farà mèrits per sortir al nostre mural”. Seguidament, la Dra. Anna Santamaria, directora d’estratègia interna del VHIR ha recordat “els esforços que totes les dones hem hagut de fer per fer ciència i tenir una carrera científica”. Ha continuat la Dra. Enriqueta Felip, cap de Secció del Servei d’Oncologia Mèdica de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron i cap del Grup de Tumors Toràcics i Càncer de Cap i Coll del Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO) tot reclamant la importància de la investigació per millorar la societat i recordant “que encara avui la feina de les científiques no està tan reconeguda com la dels seus companys masculins”.

Olga Cruz, mestra i directora de l’escola Coves d’en Cimany, ha felicitat el VHIR per la seva iniciativa “actes com aquest serveixen per trencar aquesta barrera invisible que encara tenim les dones per arribar a  alguns càrrecs i professions”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article