USTEC critica la “improvisació” i la manca de diàleg en l’aplicació i reordenació del pla d’FP a Barcelona

Els quatre centres afectats el curs vinent convoquen una manifestació aquest dimecres per exigir que s’aturin els canvis


USTEC ha criticat la “improvisació” i la manca de diàleg en l’aplicació del pla d’FP 2030 a Barcelona, a través del qual es crearan centres integrats que provocaran el trasllat i la desaparició de part de l’oferta en d’altres. Segons ha explicat el sindicat i s’ha anat coneixent en les darreres setmanes, el curs vinent ja hi haurà tres centres afectats a Barcelona i un a Santa Coloma de Gramenet: Institut Vall d’Hebron, Guineueta, Pablo Ruiz Picasso i la Bastida. Alguns perden cursos d’ESO i batxillerat, d’altres d’FP i d’altres en reben. Els quatre han convocat una manifestació dimecres a la tarda a Barcelona per exigir que s’aturin els canvis i que hi hagi una negociació.

El Consorci d’Educació de Barcelona ha començat a comunicar els canvis que comportarà l’aplicació del pla d’FP 2030 a la ciutat. Per al curs vinent, aquests quatre instituts seran els primers afectats d’una reordenació que han de culminar el 2030 amb uns 25 centres integrats a la ciutat, segons ha denunciat el sindicat.

En el cas de l’Institut Vall d’Hebron, es traslladaran alguns estudis com els de Gestió i Administració o els d’Activitats Físiques, es tancarà el Batxillerat Artístic i se suprimirà l’ESO. A més, rebrà estudiants de cicles de Sanitat d’altres centres per esdevenir el centre integrat en aquesta matèria. Pel que fa al Pablo Ruiz Picasso, està previst que el curs 2025-2026 acabi rebent la família professional d’Activitats Físiques i per tant es traslladarà els alumnes del Vall d’Hebron que hi ha actualment.  

A la Guineueta es deixaran d’impartir els àmbits d’Informàtica, Administració, es reduirà l’oferta de Sanitat i també perdrà del tot l’ESO. Pel que fa al Pablo Ruiz Picasso, està previst que el curs 2025-2026 acabi rebent la família professional d’Activitats Físiques.

Per últim, el curs vinent s’eliminaran els grups de primer d’ESO i Batxillerat a l’institut La Bastida de Santa Coloma de Gramenet. La previsió és la supressió progressiva dels dos cicles, de manera que en un període aproximat de quatre anys el centre es dediqui només a l’FP i ocupacional.

Des de l’USTEC han criticat que aquests canvis s’han fet sense tenir en compte la comunitat educativa i s’han comunicat malament. “Així no”, ha afirmat el responsable d’FP, Ramon Roy. I és que asseguren que no hi havia hagut cap contacte previ amb els centres afectats i que tot just se’ls estan comunicant els canvis, sense opció a dir la seva.

La portaveu del sindicat, Iolanda Segura, ha lamentat que aquest és un exemple més de la forma de fer de la conselleria: “Implementar mesures noves al marge de la comunitat educativa”, ha dit. Roy ha afegit que USTEC no està en contra de crear centres integrats d’FP però sí de la manera com ho vol portar a terme el departament perquè suposa tancar línies en centres públics i fer-ho sense consens social. A més, han afegit que no es tenen en compte els efectes que aquests canvis poden provocar en l’alumnat vulnerable.

Manca de previsió

Una de les principals crítiques és la manca de previsió. En aquest sentit, asseguren que encara no se sap si els centres que reben estudis tindran prou espai per acollir-los i alguns trasllats d’ESO es contemplen en instituts que no s’han construït, segons ha explicat el professor de l’Institut Vall d’Hebron i membres d’USTEC, Miki Mercadal. Mercadal ha posat com a exemple l’Institut de l’Esport, “que està paralitzat” o l’Institut de Vallcarca “que no està construït”. “Quin Departament d’Educació primer mou l’alumnat i després pensa quan faran el centre?”, s’ha preguntat.

Privatització i abandonament

Una altra de les crítiques del sindicat és que amb aquest nou model d’FP s’està obrint la porta a la privatització i la lògica empresarial. Segons han detallat, se’ls ha comunicat que les famílies que acollirà cada centre integrat es decidiran en part segons el teixit productiu del territori. USTEC ha alertat del perill que la formació quedi supedita només a les necessitats del mercat de treball i amb l’únic objectiu de ser un motor per donar ocupació als joves, quan consideren que la seva funció va molt més enllà.

D’altra banda, han lamentat que el fet de traslladar estudis d’un centre a altre pot provocar l’abandonament prematur d’alumnes que no estiguin disposats, o no puguin, assumir els nous desplaçaments.

Que s’aturin els canvis

Davant d’aquesta situació, els quatre centres afectats han convocat una manifestació a la plaça d’Urquinaona de Barcelona aquest dimecres a la tarda, a la que USTEC hi dona suport. Volen que s’aturin tots els canvis i que l’administració segui a negociar amb la comunitat educativa.

Des d’USTEC expliquen que ara per ara es coneix l’afectació per al curs vinent a Barcelona però ja han alertat que és només l’avantsala del que vindrà a la resta de Catalunya.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article