El Mobile Social Congress posa el focus en els costos socials i ambientals de la indústria tecnològica

Del 26 de febrer al 2 de març s’organitzen xerrades i activitats a Barcelona al voltant dels efectes de la producció de mòbils


El Mobile Social Congress (MSC) arriba a la seva novena edició a Barcelona per posar el focus sobre els costos socials i ambientals de la indústria tecnològica. Del 26 de febrer al 2 de març, coincidint amb el Mobile World Congress (MWC), s’organitzaran tota una sèrie de taules rodones, xerrades i activitats familiars per debatre al voltant dels efectes de l’extracció de minerals al Sud global per a la producció de telèfons i tauletes, així com al voltant de la regulació de l’ús de pantalles des de la infància i fins a l’edat adulta. Com a novetat, enguany la programació del congrés comptarà amb l’emissió en directe del pòdcast ‘Carne Cruda’ a la sala Paral·lel 62. 

Com ja va sent una tradició a les darreres edicions del MSC, el congrés arrencarà amb una performance a les portes del MWC, el dilluns 26 de febrer a les 9 hores, coincidint amb la inauguració de la cimera mundial que se celebra a la Fira de Barcelona. Enguany el lema d’aquesta acció de protesta serà ‘La mina a casa’ i es mostrarà com els efectes de l’extracció de matèries primeres està afectant cada vegada països més propers, més enllà del Sud global.  

La programació del MSC continuarà el dimarts 27 de febrer amb una de les principals novetats de l’edició d’enguany: l’emissió en directe d’un episodi del pòdcast ‘Carne Cruda’, a la sala Paral·lel 62 de Barcelona. Aquest acte comptarà amb la participació de persones expertes en els efectes de les diferents baules de la cadena de producció i consum de la tecnologia digital. Tot això amb un tancament de luxe, amb una actuació musical del grup de punk català La Élite.  

La jornada central de debat, però, arribarà el dijous 29 de febrer a l’auditori Calàbria 66 de Barcelona. Al llarg d’aquesta jornada es reflexionarà sobre diversos temes, com els efectes de l’extracció de matèries primeres —com el liti a l’Argentina o el cobalt al Congo—, les conseqüències de l’explotació laboral en fàbriques com les de la Xina o la justícia digital. També es presentaran diferents alternatives ja reals perquè la tecnologia sigui més justa. 

Per tancar la programació del MSC, el dissabte 2 de març s’organitzen diverses activitats adreçades a un públic més familiar a l’Escola de les Aigües de Barcelona. Al llarg de la jornada s’abordarà sobretot la regulació dels mòbils, amb la presentació de guies sobre l’ús d’aquests dispositius entre infants i adolescents, així com compartint experiències al voltant del dejuni digital. 

Crear una massa crítica que empenyi cap al canvi  

Després de vuit edicions, el MSC vol consolidar-se com a contrapunt al MWC i reivindicar-se com un espai on obrir el debat a la ciutadania al voltant dels costos reals de la creixent digitalització de la societat. En aquest sentit, l’objectiu principal del congrés és “continuar creant massa crítica perquè empenyin cap a processos de canvi”, com ha assenyalat la tècnica d’Electrònica Justa de SETEM Catalunya, l’entitat organitzadora de l’esdeveniment, Clàudia Bosch, durant la presentació del programa de l’esdeveniment.  

SETEM Catalunya recorda que actualment hi ha iniciatives en marxa tant al Parlament català com en l’àmbit europeu que busquen minimitzar els impactes socials i ambientals de les cadenes de subministrament globals, les quals han sigut fruit de la pressió social exercida durant anys per la ciutadania crítica. “Massa vegades se’ns presenta la producció de la tecnologia com una realitat abstracta i no és veritat, ja que té uns impactes amb una base material i humana, que afecta sobretot les dones”, ha recordat Bosch.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article