El Parlament aprova portar al Congrés una reforma perquè els delictes greus de pederàstia no prescriguin

La iniciativa proposa una modificació del Codi Penal espanyol, sense caràcter retroactiu


El ple del Parlament portarà al Congrés dels Diputats una proposició de llei perquè els delictes sexuals greus contra menors d’edat no prescriguin.

Així ho ha aprovat aquest dimecres el ple de la cambra una àmplia majoria dels grups (PSC, ERC, Junts, els Comuns i Ciutadans), amb l’únic vot en contra de l’extrema dreta de Vox i l’abstenció de la CUP, el PP i la diputada no adscrita Cristina Casol.

Un cop aprovada, ara passa a la cambra baixa espanyola per poder començar la seva tramitació. A la sessió plenària hi ha assistit víctimes de pederàstia, amb qui s’ha treballat la proposta, com Miguel Hurtado, Alexandre Palomas, Esther Pujol i Jordi de la Mata, que han estat aplaudides per l’hemicicle.

Per una banda, la iniciativa aprovada aquest dimecres al Parlament proposa una modificació del Codi Penal espanyol, sense caràcter retroactiu, perquè els delictes contra la llibertat sexual comesos per persones adultes contra menors d’edat no prescriguin quan tinguin la consideració de greus.

Per altra banda, en relació amb els tipus penals menys greus, la reforma planteja allargar la prescripció i que la víctima pugui denunciar els fets com a mínim fins que tingui cinquanta anys. En aquests moments, aquests delictes prescriuen entre els 40 i els 45 anys.

Les víctimes de pederàstia celebren la reforma

Les víctimes de pederàstia han celebrat que els grups parlamentaris hagin aprovat portar al Congrés la proposició de llei. Miguel Hurtado, el primer denunciant del cas Montserrat, ha destacat aquest pas “importantíssim” per protegir “generacions futures”, ha dit. Ha reconegut que hi ha un llarg camí per recórrer perquè “les lleis civils a Madrid no s’aproven soles”, però s’ha mostrat optimista amb la possibilitat de fer canviar de parer el PP al respecte.

Miguel Hurtado ha assegurat que el fet que el Parlament hagi donat llum verda a aquesta proposta suposa un gran avenç en la lluita que va iniciar-se ara fa vuit anys quan va sortir a la llum el cas Maristes i es van descobrir els “alts nivells d’impunitat que generava la prescripció”, ha apuntat.

Ha reconegut que la mesura no beneficia directament les víctimes reconegudes fins ara, però ha afirmat que serà una eina cabdal per protegir generacions futures. Tot i que ha admès que es trobaran amb dificultats i que ara s’inicia un camí complex, s’ha mostrat disposat a treballar amb grups com el PP o Vox per aconseguir el seu suport.

“L’evidència científica, el dret comparat i les recomanacions d’organismes internacionals de drets humans avalen la nostra proposta”, ha recordat Hurtado, qui ha opinat que aquests elements permetran que la iniciativa prosperi i l’Estat “pugui disposar d’una llei de prescripció homologable a l’estàndard europeu”, ha dit. En aquest sentit, ha recordat que 14 dels 27 països de la Unió Europea ja han aprovat la imprescriptibilitat.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article