L’inici del curs escolar es torna a endarrerir al 9 de setembre

Els sindicats educatius lamenten que la nova data s’hagi decidit de forma unilateral


L’inici de curs a infantil, primària i secundària serà el 9 de setembre, i a postobligatòria el 12 de setembre. Així ho ha comunicat aquest dimecres la consellera d’Educació, Anna Simó, a la mesa sectorial i al Consell Escolar. Educació dona, així, els cinc dies de marge que havien demanat diversos membres del Consell Escolar i dels sindicats educatius. Tanmateix, tant des de CCOO com des d’USTEC han lamentat que la decisió s’hagi pres “un cop més de forma unilateral”.

La consellera argumenta, en una carta adreçada al Consell Escolar, que amb aquesta decisió respon a la “demanda de disposar de cinc dies hàbils de setembre per preparar el curs que havien fet arribat molts equips docents, i sempre partint de la premissa que no es tornaria a iniciar el curs després de la Diada”.

Alhora, Simó agraeix la contribució del consell a la millora del sistema educatiu i es compromet a “continuar treballant escoltant sempre el parer de la comunitat educativa”.

Una mesura unilateral

Tanmateix, la comunitat educativa no se sent del tot escoltada, ja que des dels sindicats consideren que la mesura s’ha pres sense una negociació i acord amb la part social. USTEC assegura que els dos dies lectius de diferència “no esmenen totalment aquetsa mesura tan negativa”, i continua defensant que la millor data d’inici per a una preparació correcta del curs amb el conjunt de la plantilla és el 12 de setembre.

“Considerem que la imposició de l’avançament del calendari escolar els darrers dos cursos ha estat una mesura contrària a la qualitat educativa, que ha suposat el malbaratament de molts recursos públics i un empitjorament de condicions laborals i que ha crispat innecessàriament les relacions entre els actors implicats en l’educació catalana”, assegura el sindicat en un comunicat.

Per la seva banda, la secretària general de la Federació d’Educació de CCOO de Catalunya, Teresa Esperabé, ha celebrat que es vulgui donar estabilitat al calendari amb aquesta proposta, però ha alertat que “resulta imprescindible que tot l’alumnat estigui matriculat i que tot el personal educatiu (docent, vetllador, educador) sigui al centre el primer dia feiner per poder preparar el curs i coordinar-se”.

La Intersindical ha considerat la decisió d’Educació com a imposada i ha demanat començar després de la Diada, així com que s’estableixi un debat sobre la qüestió on es tingui més en compte l'opinió dels docents. “És un fet que, un cop més, l’inici del calendari escolar no s’ha acordat amb la comunitat educativa”, ha apuntat el sindicat, que s’ha queixat que Educació no ha tingut en compte l’opinió dels professionals de l’educació. Tot i admetre que començar el 9 és millor que el 4 o el 5, la Intersindical avisa que els docents continuaran disposant de poc temps per preparar el curs i acollir el nou professorat al centre, que sovint, diuen, s’incorpora el setè o vuitè dia laboral.

A més, alerta que la realitat climàtica fa que el setembre sigui cada cop més calorós. “Ens trobarem amb aules per sobre de 27 graus, cosa que no només incompleix la normativa laboral, sinó que impedeix treballar amb normalitat i causa problemes de salut a l'alumnat i al claustre”, afegeix.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article