Els casos més greus de trastorns alimentaris en adolescents s’abordaran amb l’ingrés de tota la família en un apartament

Es vol evitar la cronicitat dels pacients més “complexos” donant eines al seu entorn per fer front a la malaltia


L’Hospital Sant Joan de Déu ha posat en marxa la primera unitat per al tractament dels casos més greus i complexos de trastorns de la conducta alimentària (TCA) en joves i adolescents que, per primer cop, inclou l’ingrés de tota la família del pacient en un apartament a tocar de l’hospital. Allà, el pacient i la seva família rebran teràpies de caràcter individual i grupal, com ara reproduir totes les fases d’un àpat familiar en un ambient controlat però “més amable”. L’objectiu, ha destacat el conseller de Salut, Manel Balcells, és “evitar la cronicitat” dels pacients més “complexos”, els que no han pogut ser estabilitzats després de més d’un any de tractament, donant eines al seu entorn per fer front a la malaltia.

La nova unitat, que tindrà una rèplica per als pacients adults, centralitzarà i incrementarà les places fins ara disponibles al centre d’alta complexitat del carrer Numància de Barcelona —al que substituirà— i donarà servei a tot el territori català. “Centralitzem aquest tractament complex amb una unitat específica ubicada al millor lloc, l’Hospital Sant Joan de Déu, i amb un abordatge diferent dels TCA, que implicarà a les famílies”, ha destacat Balcells.

El conseller ha recordat que els casos d’aquest tipus de trastorn s’han incrementat significativament després de la pandèmia, i que calia una unitat específica per donar resposta al fenomen i tractar els casos més “rebels i complexos”. Tot i el pas endavant que suposa, Balcells ha deixat clar que no es donarà solució al problema en el seu conjunt i que cal seguir treballant per “reforçar tota la cadena de tractament”, des del diagnòstic fins a l’abordatge social de la malaltia. En aquest sentit, i sense entrar en detalls, el conseller ha avançat que el Govern vol abordar i regular d’alguna manera l’ús de les xarxes per evitar la pressió que molts joves pateixen.

Quatre mesos de tractament

La nova unitat, que ha comportat una inversió d’1,7 milions d’euros, oferirà un tractament d’uns quatre mesos dividit en quatre fases.

La primera fase és la de l’hospitalització del pacient en un mòdul especialment habilitat a Sant Joan de Déu, amb quatre habitacions, dues sales polivalents i un espai de calma. L’estada mitjana serà d’uns 30 dies per aconseguir que la pacient recuperi un patró d’alimentació saludable.

A la segona fase, els pacients i les seves famílies ingressaran en un dels apartaments habilitats al voltant del centre. Durant aquest ingrés, que es preveu que tingui una durada mitjana de 15 dies, els professionals continuen el tractament amb el pacient —que consisteix en teràpies de caràcter individual i grupal— i apoderen la família perquè disposi d’eines que els permetin fer front a les situacions que es donen en la vida quotidiana a conseqüència de la malaltia.

Finalitzada aquesta fase, el tractament segueix al domicili familiar, amb la supervisió dels professionals, i per últim, a la quarta i última fase, el pacient és derivat a la Unitat de TCA de la seva zona de referència.

Eduard Serrano, psicòleg pediàtric de l’Hospital Sant Joan de Déu, ha explicat que l’objectiu final és evitar la cronificació dels casos més greus, el que s’anomena el fenomen de la “porta giratòria”, és a dir, aquelles pacients que després de l’ingrés hospitalari tornen a perdre pes per manca de motivació o de percepció de la malaltia. “La prioritat és trencar aquest cicle”, ha emfatitzat.

Pla de Millora d’Atenció a les persones amb TCA

Amb l’objectiu d’impulsar una atenció més resolutiva i equitativa dels trastorns de la conducta alimentària (TCA), el Departament de Salut està desplegant el Pla de Millora d’Atenció a les persones amb Trastorns de la Conducta Alimentària, un pla de xoc que posa el focus en l’atenció, detecció, diagnòstic i la prevenció dels TCA (anorèxia i bulímia, principalment).

El Pla comprèn un conjunt de mesures que permeten millorar l’accés als serveis de la xarxa de salut mental a tot el país i ha comptat amb les recomanacions de la Comissió d’Experts del Consell Assessor de Salut Mental i Addiccions, així com la col·laboració de l’Associació contra l’Anorèxia i la Bulímia (ACAB).

Amb un pressupost de 8,4 milions d’euros per a l’increment de recursos en professionals, principalment, però també en places hospitalàries especialitzades i de dia, el Pla representa un canvi de model d’atenció dels TCA.

Aquest nou model es basa en l’atenció esglaonada dels TCA, el que implica garantir l’atenció dels casos lleus des de la col·laboració amb l’atenció primària i comunitària, els moderats des dels hospitals de dia i les Unitats de TCA (UTCA) que s’han desplegat a tot el territori, i els greus i severs des dels punts d’hospitalització especialitzada.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article