El Govern espanyol es compromet a augmentar fins al 50% la seva aportació en el finançament de la dependència

Drets Socials reclama un sistema més “solvent” que garanteixi l’accés a les ajudes


El ministre de Drets Socials, Consum i Agenda 2030, Pablo Bustinduy, s’ha compromès a augmentar fins al 50% l’aportació de l’Estat a la Llei de dependència. Ho ha dit durant l’acte de clausura de les jornades ‘Construïm futurs sostenibles: Estratègies per afrontar el repte demogràfic en l’atenció de cures de llarga durada’, organitzada per la Generalitat aquest passat divendres.

Actualment, l’Estat espanyol assumeix el 23%. La resta es reparteix entre les famílies, el 17%, i la Generalitat, que assumeix el 60%, segons Drets Socials. El seu conseller, Carles Campuzano, ha demanat que es reformi a fons la legislació per assolir un sistema de finançament “solvent” i es garanteixi l’accés a les ajudes.

Campuzano ha recordat que el text de la Llei de dependència de 2006 ja contemplava aquest cofinançament del 50/50 entre l’Estat i la Generalitat i ha lamentat que encara a dia d’avui no s’estigui complint. “Seguim amb una aportació de l’Estat del 24% molt lluny del promès”, ha comentat. Fonts de la conselleria han remarcat que la resta de la despesa es reparteix entre les famílies, un 17%, i el Govern, al voltant d’un 60%.

Campuzano també ha demanat un marc legal que garanteixi l’accés a aquestes ajudes i alhora simplifiqui i flexibilitzi la prestació de serveis de suport a les persones i famílies que ho necessiten. “Obsessionar-nos en definir a nivell de l’Estat la cartera de serveis no és útil en termes de garantir serveis i suports adequats”, ha considerat el titular de Drets Socials, que ha afegit que la llei partia d’una mirada “molt ingènua” de creure que configurant un catàleg de serveis propis es garantiria la llibertat d’accés. “Disset anys després s’ha vist que això no va en aquesta direcció”, ha sentenciat.

Pablo Bustinduy ha defensat la “revolució del model de cures” i ha afirmat que aquesta transformació s’ha d’entendre com un canvi de paradigma que parteix “d’unes condicions precàries, amb moltes dificultats i amb manca d’informació”, ha remarcat. El ministre ha lamentat que en la construcció de l’Estat del Benestar hagi hagut una manca d’equilibri entre els diversos pilars que el configuren. “La dependència i els serveis socials s’han vist abocats a una lògica d’infrafinançament i infravaloració que fan que el punt de partida actual sigui complex”, ha indicat.

La jornada es va celebrar amb l’objectiu de definir i compartir els reptes que s’han d’abordar en l’atenció a les cures de llarga durada i el seu finançament. S’ha exposat la realitat d’aquest fenomen a Catalunya i també s’han analitzat models d’èxit basats en bones pràctiques internacionals a partir de diferents ponències. 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article