La nota ordenarà les assignacions d’FP i les vacants s’oferiran en un procés de repesca diferenciat al setembre

S’incrementen les places reservades per als estudiants que provenen del grau mitjà


A partir del curs vinent, la nota servirà a partir d’ara per ordenar les assignacions de les places d’FP, tant en primera opció com en successives, i no l’ordre de petició com fins ara. A més, s’elimina el concepte de llista d’espera i les vacants que quedin lliures es donaran en un procediment diferenciat del de preinscripció que es farà a partir del 12 de setembre. Aquests són dos dels canvis que ha fet el Departament d’Educació per “simplificar” la preinscripció de l’FP.

Pel que fa a la nota, en el cas de l’ESO, servirà la qualificació mitjana del tercer i quart curs, i no de primer a tercer com fins ara. A més, s’incrementa la reserva de places per als estudiants que provenen del grau mitjà a través de la reordenació de les vies d’accés.

Les places d’FP s’assignaran tenint en compte la nota, no l’ordre de petició com es feia fins ara. L’objectiu és assimilar el procediment al qual s’empra en la universitat i, per tant, beneficiar aquells estudiants amb millor nota. El Departament d’Educació defensa que això permetrà que s’assigni la millor opció que ha demanat un alumne, ja que ara aquesta nota servirà tant per a la teva primera opció com per a la resta. Fins ara, la nota servia per ordenar en la primera opció, però en el cas de la segona passaven per davant aquells alumnes que havien demanat en primera opció aquells estudis. Fonts del departament han explicat però, que, a banda de la nota, també hi ha altres criteris que es tenen en compte, com per exemple demanar estudis de la mateixa família d’allò que has estudiat. 

Això està relacionat amb un segon canvi: el procés de preinscripció constarà de dues fases. Una primera on només es matricularà l’alumnat que hagi obtingut plaça en la primera opció sol·licitada. La publicació de les assignacions en primera opció d’aquesta primera tanda es farà el 15 de juliol per als cicles de grau mitjà i l’11 del mateix mes per als superiors. El sistema només permetrà que es matriculin aquells estudiants que han obtingut la primera opció que havien demanat, els que han obtingut la segona o posteriors aniran a la segona tanda directament. La matriculació d’aquestes primeres opcions es farà del 17 al 22 de juliol per al grau mitjà i del 15 al 18 de juliol per al superior.

La segona tanda servirà per millorar les assignacions de la primera. D’aquesta manera, aquells estudiants que no obtinguin la primera plaça que havien demanat o que no n’havien obtingut cap potser ho podran fer ara si han quedat vacants lliures del primer termini. Educació ha garantit que els alumnes mantindran, com a mínim, la plaça obtinguda en el primer procés, de tal manera que l’únic que poden fer és millorar-la.

Aquesta segona tanda d’assignacions es publicarà el 31 de juliol per al grau mitjà i el 30 del mateix mes per al superior. La matriculació per a les assignacions d’aquesta segona tanda es farà del 2 al 6 de setembre.

Procediment de repesca al setembre

Fins ara, els estudiants que no havien obtingut la plaça que volien o no n’havien obtingut cap passaven a formar part d’una llista d’espera i s’assignaven les places vacants que hi havia al juliol. El departament elimina ara aquest procediment i en crea un “diferenciat”, segons han insistit des de la conselleria, que servirà per oferir totes les places que hagin quedat vacants.

Aquest procediment es portarà a terme del 12 al 16 de setembre i estarà obert tant per a les estudiants que no tenen plaça d’FP tot i haver-la demanat, com per aquells no havien arribat a fer preinscripció i que ara volen optar per estudiar formació professional.

Educació defensa que tots els alumnes sabran la seva plaça abans de marxar de vacances, ja que el procediment d’assignacions finalitzarà al juliol, amb la segona tanda. Han insistit que aquest nou procediment no té res a veure amb el procés de preinscripció i que permetrà donar sortida de manera ordenada de totes les vacants que hagin quedat lliures, obertes a tota la ciutadania.

Equilibri en les vies d’accés

Un tercer canvi és la proporció de places que quedaran reservades segons la via d’accés, incrementant les que es reserven als alumnes que provenen de l’FP. En el cas del grau mitjà, fins ara el 70% de les places eren per als graduats d’ESO, el 20% per als tècnics d’FP bàsica (que són els que ja tenen una titulació de grau mitjà) i un 10% per a l’alumnat provinent de proves d’accés. Ara, el 80% de les places seran per als titulats en secundària o tècnics d’FP bàsica, amb prioritat per als que han finalitzat els estudis els darrers tres anys. L’alumnat provinent de les proves d’accés o del curs d’accés a grau mitjà tindran un 15% i l’alumnat tècnic tindrà un 5%. A més, com a novetat, hi haurà un 5% de places addicionals per a persones amb certificat de professionalitat, que fins ara no hi podien accedir.

En el cas de l’FP superior, fins ara el 60% de les places eren per als alumnes de batxillerat, el 20% per als tècnics d’FP (els que venen dels cicles mitjans) i un 20% per a l’alumnat provinent de proves d’accés i altres titulacions. A partir d’ara, l’alumnat de batxillerat i els tècnics d’FP tindran reservat el 80%. Dins d’aquest percentatge, el 55% de les places seran per alumnes de batxillerat i el 45% per als tècnics  de grau mitjà d’FP. L’alumnat amb proves d’accés té reservat un 15% i els tècnics superiors d’FP un 5%. Novament, hi ha un 5% per al certificat de professionalitat.

Preinscripció d’infantil, primària i ESO del 6 al 20 de març

La resolució publicada al DOGC recull també que la preinscripció per al segon cicle d’infantil i primària serà del 6 al 20 de març i per a l’ESO del 8 al 20 de març. El sorteig es farà el 30 d’abril i la llista d’assignacions el 10 de juny. La matriculació anirà del 18 al 26 de juny,

En el cas del batxillerat, les sol·licituds es presentaran del 18 al 25 d’abril, la publicació de les assignacions serà el 20 de juny i la matriculació del 21 de juny a l’1 de juliol.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article