Els presos tenen poques oportunitats laborals i salaris insuficients a Catalunya, alerta la síndica de greuges

Demana adaptar l’ocupació del col·lectiu a les demandes del mercat laboral i garantir el seu dret a sindicalitzar-se


La síndica de greuges, Esther Giménez-Salinas, ha alertat a l’Informe del Mecanisme Català per a la Prevenció de la Tortura del 2023 que els presos catalans no tenen suficients oportunitats laborals i els salaris que reben són molt baixos, per sota del salari mínim interprofessional (SMI). Defensa que cal adaptar l’ocupació de la població reclusa a les noves demandes del mercat laboral, facilitar l’accés de les dones als tallers productius i posar a disposició dels reclusos canals legals per a la sindicació laboral, inexistents ara. Alerta també d’un increment de les contencions mecàniques durant l’any 2023.

L’informe indica que, de la població pressa en condicions de treballar, treballen el 79% de les dones i el 60% dels homes, el que representa només el 44% del total de la població masculina i el 40% de la població femenina del sistema penitenciari català. La síndica alerta que en molts centres hi ha llista d’espera per accedir als tallers perquè no hi ha prou oferta de llocs de treball.

Indica també que la majoria de les feines que s’hi fan són poc qualificades, amb salaris que no tenen com a referència l’SMI. L’informe conclou que la retribució per hora cotitzada mitjana és de 3,68 euros i els imports mensuals que en resulten són “clarament insuficients perquè els interns puguin responsabilitzar-se de les càrregues familiars, tal com preveu la llei orgànica general penitenciària”, denuncia la síndica.

En la mateixa línia, la síndica demana que es pagui sempre per hora i no per producte fet, tal com ja fan, tal com posa d’exemple, els centres penitenciaris de Dones i Joves i el taller exterior Raïmat. Quant als drets laborals, l’informe manifesta que els interns no disposen de canals legals per a la sindicació laboral. “S’hauria d’establir un sistema de representació perquè puguin participar en l’organització i la planificació del treball i traslladar les seves inquietuds”, manifesta la síndica.

L’informe també constata que només el 15% de les dones treballen en tallers productius, ja que, alerta, tenen menys possibilitats d’accedir-hi. Això es deu, segons la síndica, a la mateixa estructura arquitectònica dels centres o al fet que moltes vegades els tallers s’ubiquen dins dels mòduls d’homes.

La síndica considera que el treball és una eina fonamental per a la reinserció i, en conseqüència, demana impulsar-lo. Proposa complementar l’oferta actual amb feines més qualificades i en la modalitat de treball a l’exterior del centre, “en àmbits on faci falta mà d’obra, com ara la neteja de boscos o el treball al camp”, indica.

Augment de les contencions mecàniques

L’informe constata que l’any 2023 hi ha hagut un increment important en el nombre de contencions mecàniques respecte de l’any anterior. Segons el document, han passat de 586 a 960, la quantitat més alta dels darrers quatre anys. La majoria (631) s’han fet per motius regimentals, no mèdics. La síndica alerta que no s’està complint l’objectiu de reduir-ne l’aplicació fins arribar a les zero contencions mecàniques.

Garantir els drets de les dones i els infants a les presons

L’informe també alerta que el perfil de dones que ingressen a presó és de persones que compleixen condemnes molt curtes i que tenen un estat de salut molt deteriorat. Davant d’aquests casos, la síndica denuncia “els efectes negatius d’aquestes condemnes i l’escassa eficàcia des del punt de vista de la reinserció”, remarca.

Pel que fa als centres educatius de justícia juvenil, la síndica demana crear centres més reduïts, ja que “són més efectius per assegurar l’atenció individualitzada d’adolescents i joves”, afirma. En relació amb els infants i adolescents ingressats en centres residencials d’acció educativa, l’informe constata que n’hi ha molts i que hi fan estades llargues. La síndica recorda “l’enorme impacte” que té el pas del temps en la vida dels infants, i la necessitat d’adoptar mesures per evitar que les estades s’allarguin.

Pel que fa a la relació dels infants amb els seus progenitors quan aquests estan interns en centres penitenciaris, la síndica demana invertir esforços per adequar els espais a fi de reduir l’impacte que suposa per als infants l’encarcerament d’un familiar.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article