Les persones amb sordesa exigeixen que el codi d’accessibilitat impliqui la seva inclusió en tots els àmbits

ACAPPS demana que es garanteixin els subtítols, el bucle magnètic i les emissores FM en determinades situacions


L’Associació Catalana de Famílies i Persones amb sordesa (ACAPPS) ha confiat que el Codi d’Accessibilitat, que entrarà en vigor aquest divendres 1 de març, impliqui la seva inclusió en tots els àmbits. El reglament fixa en quines situacions les empreses i administracions hauran de disposar, obligatòriament, de mesures com subtítols, bucle magnètic i emissores FM. Des de l’ACAPPS han apuntat que aquestes mesures han estat fins ara “les gran oblidades” en l’accessibilitat del col·lectiu.

Des de l’organització defensen que aquest codi ha de suposar “un abans i un després” per a les persones amb sordesa que es comuniquen en llengua oral, que representen el 98% del col·lectiu. “El codi ha de fer possible la inclusió de la persona amb sordesa a la seva feina, a les aules, als comerços. Que quan tingui visita amb la metgessa pugui anar-hi sola i assabentar-se de tot”, afirma Raimon Jané, president de la federació ACAPPS.

Demanen que s’apliqui arreu les mesures d’accessibilitat a la comunicació per a les persones amb sordesa, tal com s’ha fet amb altres mesures d’accessibilitat ja més normalitzades. Es refereixen al bucle magnètic, i la seva instal·lació en tots els àmbits, i dels subtítols en directe en qualsevol acte social o cultural. “Les solucions hi són i ara cal el compromís d’aplicar-les”, reivindica el col·lectiu.

Reclamen que es reconegui els audiòfons com a prestació sanitària universal

ACAPPS exigeixen l’accés universal a les pròtesis auditives, audiòfons i implants coclears, independentment de l’edat o condició econòmica de la persona afectada. L’entitat denuncia que els audiòfons són finançats només fins als 26 anys. A partir d’aquesta edat, l’audiòfon és una despesa a assumir per la persona, sent l’única pròtesi que té límits d’edat en el seu finançament en el sistema de salut. “S’ha de garantir al llarg de tota la vida de la persona amb sordesa, ja que és essencial en el seu itinerari vital”, reivindica Jané.

El col·lectiu afirma que és fonamental acabar amb “l’aplicació desigual” de la Cartera Bàsica per posar els audiòfons a l’abast de totes les persones amb sordesa, a les dues oïdes, quan hi hagi indicació mèdica, amb la necessitat que es generalitzi també el segon implant coclear en persones adultes. “Des d’ACAPPS reivindiquem l’accés universal als implants coclears, al seu manteniment i a la rehabilitació auditiva”, afirmen. Demanen una cobertura efectiva de la prestació sanitària per a la renovació de tots els components externs de l’implant coclear, així com apostar per l’última tecnologia en els dispositius que s’implantin.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article