Satse urgeix Balcells a començar a aplicar solucions per aconseguir una “harmonització real” de la sanitat catalana

El sindicat reclama que es compleixi el compromís de retroactivitat de les millores pactades a l’ICS


El sindicat d’infermeria Satse ha urgit el conseller de Salut, Manel Balcells, a començar a aplicar solucions per a aconseguir una “harmonització real” de la sanitat catalana en el tercer dia de reunions de la Mesa d’Harmonització. Satse remarca que les mancances estan ja “molt ben identificades”, i ha exigit acabar amb les limitacions pressupostàries imposades durant les retallades. També ha reclamat que es compleixi el compromís de retroactivitat de totes les millores econòmiques pactades a l’ICS.

Satse ha demanat que s’eliminin les barreres pressupostàries que fan que hi hagi millores als convenis col·lectius i acords que no es puguin aplicar ‘de facto’ o que s’apliquin segons la titularitat del centre. “Això fa que sigui absurd harmonitzar el sector públic i concertat, si l’aplicació de les millores no es pot fer a tots els centres”, constata el sindicat. Com a exemple posa el cas dels ajuts socials i tiquets menjador que es poden atorgar a treballadors de centres de titularitat privada, com ara Sant Joan de Déu, però no als Consorcis o l’IAS que (tot i formar part del SISCAT) estan constrets per aquestes limitacions pressupostàries.

“Instem el Govern a què negociï amb els grups parlamentaris i prioritzin l’eliminació d’aquests límits al pressupost”, ha indicat Satse, que ha subratllat que això permetria recuperar ajudes socials pels professionals sanitaris, com ara el Fons d’Acció Social (FAS) a l’Institut Català de la Salut, els ajuts per fills amb discapacitat a tots els centres del SISCAT o altres mesures socials presents a pactes propis.

Alhora, el sindicat també ha exigit al departament que “fiscalitzi” l’Institut Català de la Salut, ja que “s’està demorant excessivament a tancar qüestions primordials per poder fer una harmonització real”, ha dit. Ha apuntat també que encara està pendent la incorporació al III Acord de totes aquelles parts del redactat que no varien respecte a l’anterior, a més del desenvolupament de temes com ara la retribució de trasplantaments, de la infermera de pràctica avançada o el desenvolupament de qüestions relatives a la conciliació.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article