Nois d’una mitjana d’edat de 16 anys, els usuaris més atesos pel Centre Jove de Salut Sexual de Lleida

L’equipament atén més de cent consultes, la majoria per ITS o demanda d’anticonceptius, des que va obrir al novembre


El Centre Jove de Salut Sexual de l’Ajuntament de Lleida ha atès més de cent persones des que va obrir portes el 16 de novembre de 2023. La mitjana d’edat dels usuaris, el 80% dels quals són nois, és de 16 anys, tot i que també han fet ús del servei persones de 13 o de 30. Els principals motius de consulta són les infeccions de transmissió sexual (ITS), sobretot pel virus del papil·loma humà (VPH), o la demanda d’anticonceptius. El centre ofereix consultes presencials de manera individual o en grup, amb cita prèvia o sense i també atenció telemàtica, i és totalment confidencial.

“Realment ens ha sorprès la quantitat de joves que han sol·licitat el servei. Hem fet més d’un centenar d’atencions i el 30-40% ens han demanat consulta per segon cop. Això ens dona molta esperança perquè sembla que ho estem fent bé i els usuaris es troben còmodes i segurs, per la qual cosa també han portat amics o coneguts seus”, ha indicat la responsable assistencial del Centre, Aranzazu Nieto.

En aquest sentit, ha explicat que l’equipament vol ser una “porta oberta perquè la gent jove tingui accés de forma, fàcil, confidencial i còmoda al sistema sanitari”, detallen. “L’objectiu és fer un abordatge integral des del punt de vista de prevenció de riscos relacionats amb la sexualitat. Els usuaris venen amb molts dubtes, quan detectem la seva necessitat, si cal, ens coordinem amb altres recursos de la ciutat, com el d’Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva (ASSIR), perquè puguin accedir-hi més fàcilment i còmodament”, ha afegit Nieto.

També s’ha educat el jovent sobre els temes d’àmbit sexual que més els inquieten. “El que més els preocupa són les ITS, especialment el virus del papil·loma humà”, ha dit Nieto, que també ha fet referència a altres àmbits de consulta com el VIH, mètodes anticonceptius, el plaer sexual, primeres vegades, sexe oral, autoconeixement, gestió emocional, pressió social, menstruació, consum d’alcohol i pràctiques sexuals i violències sexuals.

A més a més, l’equipament ha dispensat de manera gratuïta més de 700 preservatius, lubrificants i copes menstruals. “També hem fet tallers de com posar el preservatiu correctament. Això i el repartiment de material profilàctic són aspectes que també els han generat molt d’interès”, ha conclòs la responsable del centre.

El servei s’ha presentat a diferents recursos educatius i sanitaris de la ciutat, amb els quals es treballa en xarxa per fomentar una atenció integral del jovent i estan previstos diversos tallers grupals al llarg dels pròxims mesos.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article