Les dones ocupen el 37% dels llocs de gerència a la sanitat catalana, tot i representar el 75% dels professionals

Les posicions de comandament que exerceixen elles són de menor nivell de responsabilitat que les dels homes, segons un estudi elaborat per Salut


El 75% dels professionals del sistema sanitari públic català són dones, però aquest percentatge disminueix al 62% en posicions de comandament i cau fins al 37% en els llocs de màxima responsabilitat, els de gerència o direcció general. Són dades que ha presentat el Departament de Salut aquest dilluns, a partir d’un estudi dels 140.000 llocs de treball a temps complet del sistema sanitari d’utilització pública de Catalunya (SISCAT).

L’estudi, que s’ha presentat en el marc del Dia Internacional de la Dona, analitza la representació per gènere en càrrecs directius al sistema públic de salut de Catalunya, en tots els nivells assistencials, de l’atenció primària a l’hospitalària passant per l’atenció intermèdia, a la salut mental i addiccions i altres àmbits com els laboratoris. L’enquesta s’ha elaborat amb informació actualitzada a 31 de desembre de 2023.

Del total de 140.000 llocs de treball a temps complet que hi ha a la sanitat catalana, hi ha un total de 8.015 llocs de comandament, un 62% dels quals són exercits per dones i un 38% per homes (cap persona es va identificar com a no-binària). No obstant això, La representació de dones en aquestes posicions es redueix a mesura que augmenta l’escala de comandament: de totes les coordinadores d’unitat, un 71% són dones; una xifra que baixa fins al 65% en el cas de les caps d’unitat, coordinadores de servei i supervisores; fins al 54% pel que fa a les caps d’àrea o servei; el 56% de les directores i, finalment, a tan sols el 37% de les gerents o directores generals.

Així, el 29% de les 4.985 dones amb rol de comandament a la sanitat catalana ocupa un càrrec de gerència, direcció o cap de servei o departament, mentre que aquest percentatge puja al 41% en el cas dels homes (3.030 en llocs de comandament).

Les dones, majoritàriament a la primària

L’enquesta mostra que els àmbits assistencials en què les dones accedeixen a més llocs de responsabilitat són l’atenció primària i comunitària (APiC), amb un 76% dels llocs de comandament exercits per dones, i l’atenció intermèdia, amb un 75%.

On aquest percentatge és menor és en posicions de gestió dels serveis corporatius, amb un 57% dels llocs de comandament ocupats per dones, i en l’àmbit hospitalari, amb un 58%. Aquests dos àmbits són els que tenen més posicions de direcció en el sistema sanitari: els hospitals concentren el 50% dels llocs de comandament de la sanitat catalana; els serveis corporatius, el 20%; l’atenció primària, el 17%.

L’estudi també recull que el 73% dels 6.722 estudiants que es van matricular a Medicina a Catalunya el curs 2022-23 són dones, amb un total de 4.877; el 79% dels 16.216 alumnes de Psicologia (12.788) i el 83% dels 9.576 estudiants d’Infermeria (7.987).

Sobrerepresentació de lideratge masculí

La directora de Cures infermeres del Sistema de Salut de Catalunya i responsable de l’estudi, Carme Planas, ha parlat de la sobrerepresentació d’homes en llocs de comandament en un sector “molt feminitzat” com és el de la salut i ha evidenciat que més dones professionals no és “sinònim” ni “garantia” que ocupin més llocs de lideratge.

Per fer front a aquesta situació, el Departament de Salut farà ara un estudi qualitatiu per entendre les condicions de gènere que contribueixen a un major accés dels homes en les posicions de lideratge en el sector sanitari. Un dels condicionants és la distribució de les cures, que recauen sobretot en les dones, ha apuntat Planas.

Salut vol també concretar accions per trencar aquestes barreres i, de moment, ha parlat d’implementar programes de formació en lideratge de les dones de manera regular. Planas ha precisat que no es tracta només d’ensenyar estils de lideratge, sinó oferir mentoria i acompanyament perquè les dones facin aquest “pas endavant”, i ha afegit que calen “mesures organitzatives” per facilitar-lo.

El Departament de Salut també vol monitorar cada any la representació de les dones en els llocs de comandament del SISCAT i incorporar indicadors de gènere que permetin seguir l’evolució de la bretxa de gènere en les posicions de lideratge. En aquest sentit, el conseller de Salut, Manel Balcells, ha afirmat que cal “voluntat política” perquè més dones accedeixin a llocs de comandament.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article