ACRA denuncia que els pressupostos de Drets Socials són “decebedors” i perpetuen l’infrafinançament del sector

Critica que l’augment del 5% de les tarifes públiques és insuficient i posa en perill als professionals i les entitats


L’Associació Catalana de Recursos Assistencials (ACRA) deuncia que l’acord de pressupostos del Departament de Drets Socials perpetua l’infrafinançament del sector i no permet afrontar les necessitats en l’àmbit d’atenció a la gent gran en situació de dependència. Critica que l’augment del 5% de les tarifes públiques és “insuficient” i posa en perill als professionals, les empreses i les entitats. 

ACRA reclama augmentar el finançament per millorar salaris i garantir la sostenibilitat dels operadors de la xarxa pública de serveis socials. Denuncia que, tot i que el pressupost presentat preveu un increment general del 8,7%, la partida per a tarifes i salaris dels professionals, només ho fa en 115 milions d’euros. Una xifra que l’entitat considera insuficient “si es té en compte l’infrafinançament històric del sector d’atenció a la gent gran en situació de dependència”, denuncien.

Critiquen que, agafant com a referència el preu de la plaça de residència de grau III finançada públicament, en tretze anys s’ha incrementat un 13%. És a dir, ha passat dels 1.869 € del 2010 als 2.124 € del 2023, mentre que els salaris han pujat un 20% de mitjana al llarg del mateix període. Destaquen que aquest diferencial s’agreuja si s’afegeixen altres costos vinculats a l’energia i l’alimentació, els quals també han pujat molt els últims anys.

“Des d’ACRA reclamem un pacte de país, un acord de tots els grups parlamentaris per finançar l’atenció a la dependència al mateix nivell que molts països europeus del nostre entorn”, destaca Cinta Pasqual, presidenta d’ACRA. “Sense inversió no hi haurà professionals disposats a treballar a residències, centres de dia i altres recursos”, afegeix.

ACRA destaca també que l’any 2050 hi haurà 1,8 milions de persones amb 80 anys o més, el doble que ara, i moltes necessitaran recursos assistencials. Alerten que no tenen eines per fer front a aquest canvi demogràfic.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article