El cost de l’habitatge posa en risc de pobresa 780.000 infants i adolescents a l’Estat espanyol

Un informe d’UNICEF alerta que les llars amb infants suposen el 72% de les vivendes en situació de pobresa que estan de lloguer


El cost de l’habitatge incrementa en gairebé 10 punts percentuals (9,7) els nivells de pobresa infantil a l’Estat espanyol. Si dels ingressos es deduïssin les despeses de l’habitatge, 780.000 infants i adolescents més quedarien en situació de pobresa, incrementant la taxa de pobresa infantil del 28,9% al 38,6%. L’informe Jo també visc aquí publicat per UNICEF alerta també que les llars amb infants suposen el 72% de totes les llars en situació de pobresa que estan de lloguer a l’Estat espanyol. 

L’informe destaca que un 11,5% de la infància a l’Estat espanyol viu en una llar amb sobrecàrrega de despeses d’habitatge, és a dir, on es destina almenys un 40% de la renda familiar a despeses relacionades amb habitatge. Alerta també que les llars en situació de pobresa tenen 15 vegades més possibilitats d’assumir una sobrecàrrega de costos de l’habitatge que els que no ho estan.

UNICEF denuncia que els retards en pagaments de despeses de l’habitatge en llars amb infants o adolescents afecten al voltant d’un de cada cinc infants en llars en situació de risc de pobresa, mentre la xifra és de menys d’un de cada 20 en llars per sobre del llindar de la pobresa. Així mateix, l’informe revela que el 16,7% de les llars amb infants no pot mantenir la casa a una temperatura adequada durant l’hivern.

“L’habitatge, que s’està convertint en un bé menys accessible per a moltes famílies, és, cada vegada més, un factor important d’increment de la pobresa infantil”, recorda José María Vera, director executiu d’UNICEF Espanya. “No obstant això, la infància està pràcticament invisibilitzada en les polítiques públiques relatives a aquest àmbit”, critica.

L’organització destaca els problemes de salut física i mental que pot suposar per als infants viure en condicions precàries i denuncia que aquests infants sovint tenen més dificultats per desenvolupar amb normalitat l’educació obligatòria perquè no tenen espai propi, no poden concentrar-se o no tenen recursos bàsics com llum i temperatura adequades. Alerten que això impacta, finalment, en les oportunitats de futur dels infants i adolescents que viuen en llars precàries.

Més recursos per protegir la infància i garantir el dret a l’habitatge

Davant això, UNICEF exigeix que es doti de recursos les mesures del Pla d’Acció Estatal per a la implementació de la Garantia Infantil Europea en relació amb l’habitatge, s’augmenti l’habitatge públic, es donin més ajuts a famílies vulnerables per accedir a un habitatge, es rehabilitin i condicionin habitatges i es paguin  subministraments bàsics a aquestes families. També demanen prohibir els desnonaments de llars amb infants i adolescents vulnerables, així com que s’asseguri que l’ampliació del parc públic d’habitatge de lloguer reuneixi les condicions adequades per a famílies amb nens i nenes.

D’altra banda, l’organització demana també millorar les dades sobre on i com viu la infància i l’adolescència, incorporant la participació infantil, desenvolupar el concepte d’“especial atenció” als infants i famílies de la llei pel dret a l’habitatge, elaborar eines d’anàlisi de l’interès superior de l’infant per contemplar les necessitats de la infància i l’adolescència, així com garantir que siguin informats i escoltats en procediments de desnonament.

En aquesta línia, exigeixen que es desenvolupi una estratègia estatal d’erradicació d’assentaments xabolistes i d’infrahabitatge, i també garantir un empadronament lliure d’obstacles que permeti a les famílies migrants accedir a serveis de salut, educació i socials. UNICEF també reclama desenvolupar polítiques socials que previnguin la situació de sensellarisme en els joves procedents del sistema de protecció de menors i oferir solucions habitacionals segures per a la infància beneficiària de protecció internacional.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article