USTEC afirma que baixar ràtios a I3 sense obrir nous grups empeny alumnes a la concertada

El sindicat acusa Educació de fer “trilerisme” amb les xifres i reivindica que s’aposti realment per la pública


USTEC ha criticat la política del Departament d’Educació pel que fa a la reducció de ràtios i ha assegurat que abaixar-les a I3 sense obrir nous grups acaba afavorint l’escola concertada. Denuncien que la conselleria fa “trilerisme” amb les xifres i que els tancaments a I3 van més enllà dels 15 anunciats per Educació. El sindicat sosté que el fet d’abaixar ràtios a 20 o menys i no obrir nous grups fa que els alumnes que excedeixen d’aquestes ràtios acabin en molts casos a la concertada.

USTEC ha exigit a Educació que aprofiti l’”oportunitat històrica” de la baixada de natalitat per reduir realment les ràtios però mantenint grups a la pública, no “empenyent” alumnes cap a la concertada. El delegat d’USTEC, Daniel Ocaña, ha assegurat que el nombre de centres que es veuen afectats per tancaments de grups és més alt del que ha anunciat Educació. El delegat sindical ha lamentat que en el context de davallada demogràfica no es faci una aposta “inequívoca” per una reducció de ràtios acompanyada de l’oberta de més grups a la pública, amb la conseqüent contractació de personal.

Ha criticat també la “desconnexió” de la conselleria amb les necessitats dels centres escolars i ha assegurat que una reducció general de ràtios seria molt ben rebuda per tota la comunitat educativa. En canvi, ha assegurat que el que està fent Educació és “apostar” per l’escola concertada, de qui ha criticat que pot oferir tots els grups que li permet el concert a inici de curs, malgrat l’any anterior no els omplís.

Crítiques al pressupost

D’altra banda, la portaveu del sindicat, Iolanda Segura, ha criticat els pressupostos del Departament d’Educació, assegurant que també hi ha un biaix d’afavoriment a la concertada. Entre d’altres, ha mencionat els recursos que es destinen a acompanyar la matriculació d’alumnes vulnerables, el que ha considerat una manera de “subornar” a la concertada perquè atengui aquest alumnat. Ha afegit que, malgrat aquesta acció, la major part de l’alumnat vulnerable continua a la pública.

Ha criticat també els recursos destinats a les escoles bressol privades i a la digitalització dels centres. USTEC ha defensat que només amb els diners plantejat en aquest darrer àmbit es podrien substituir els gairebé mil barracons que han denunciat que funcionen arreu del país.

Crítiques al grup d’experts

Segura ha criticat també la partida de 50 milions destinada a aplicar les mesures que surtin del Grup Impulsor de Mesures de Millores Educatives. Aquest presenta aquest dimecres les seves conclusions a la consellera Anna Simó. Segura ha esperat que del grup no surtin crítiques a allò que demanen els sindicats, ja que ha valorat que aquesta no era la seva tasca. Tant ella com Ocaña ha negat que estiguin fent demandes corporativistes, sinó que les peticions que fan, com la de baixar ràtios i augmentar grups, posen l’alumne al centre.

L’aFFaC denuncia l’actuació d’Educació i exigeix que s’enforteixi la xarxa pública

Les Associacions Federades de Famílies d’Alumnes de Catalunya (aFFaC) comparteixen la postura amb USTEC i també han retret a Educació que baixar ràtios sense ampliar grups és “trampós” i acaba portant més alumnes a la concertada. Des de l’organització han recordat que els centres concertats no estan obligats a abaixar ràtios i han considerat que és “enganyós”, ja que la matrícula viva fa que l’alumnat acabi principalment a la xarxa pública “i repartit en menys aules”, han dit. D’altra banda, han criticat que l’aportació econòmica que reben els alumnes vulnerables a la concertada és “molt més alta” que a la pública.

L’aFFaC ha reclamat que, en l’actual context de baixada demogràfica, s’enforteixi la xarxa pública i es redueixi el finançament als centres privats concertats. Pel que fa als xecs escolars, han explicat que el repartiment que fa Ensenyament és del 51% dels recursos per a la pública i el 49% per a la concertada, però subratllen que la primera assumeix el 81% d’aquest alumnat, mentre que la segona el 19%. Per això, aFFaC ha denunciat que, a parer de l’entitat, l’objectiu final del Pacte contra la Segregació és donar més recursos a l’escola concertada.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article