Barcelona estrena deu apartaments per a dones en situació de sensellarisme en un projecte pioner a l’Estat

El nou recurs residencial Llar Rosario Endrinal s’orienta a persones que porten de mitjana set anys al carrer


Barcelona ha posat en marxa un nou recurs residencial per atendre i acompanyar dones en situació de sensellarisme. Situada al districte de Sarrià – Sant Gervasi, la Llar Rosario Endrinal és un projecte innovador pioner a l’Estat i amb pocs casos similars a Europa, basat en la metodologia Communal Housting First.

El servei té deu places i s’orienta a dones sense sostre de llarg recorregut amb mutiproblemàtica afegida que porten de mitjana set anys vivint al carrer. L’edifici ofereix diversos apartaments totalment equipats i de caràcter indefinit per a les usuàries. Hi ha diversos serveis comuns i el conjunt de dones que hi residiran establiran un model de vida col·laboratiu.

Així, la Llar Rosario Endrinal es basa en la metodologia Communal Housing First en què, a diferència de Primer la Llar, l’habitatge està congregat en un mateix edifici i disposa de serveis comuns.

L’edifici compta amb deu allotjaments individuals totalment equipats i amb cuina pròpia. Disposa de zones comunes, de gestió col·lectiva i acompanyament socioeducatiu en el propi recurs. Es treballa a partir de la garantia del dret a l’habitatge amb independència del recorregut que la dona pugui i vulgui seguir. Així, l’allotjament es considera la seva llar i l’estada té caràcter indefinit, no està condicionada al procés d’acompanyament social. Les dones poden accedir amb els seus animals de companyia.

Per aquests espais hi residiran dones en situació de sense llar, supervivents de múltiples formes de violència, que fins ara han estat vivint al carrer o en espais insegurs. En concret, serà per a dones soles, majors d’edat en situació de carrer o dones sense llar en situació cronificada que han passat per diferents recursos de la xarxa d’atenció i que no s’han pogut vincular de forma estable.

El projecte ha estat realitzat per ASSÍS a través d’un concert amb l’Institut Municipal de Serveis Socials de l’Ajuntament de Barcelona. L’edifici s’ubica en un solar cedit per l’Ajuntament a ASSÍS per 50 anys i l’organització s’ha encarregat de la construcció.

El nom, tribut a una d’aquestes dones

Durant la inauguració del nou espai, aquest divendres, l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha recordat la commemoració del 8M i ha fet una crida a assolir la plena igualtat de gènere. Collboni ha tingut un record per Rosario Endrinal i ha dit que a qualsevol dona li podria haver passat el mateix. “Era una persona normal a qui se li va trencar la vida”, ha recordat.

I és que el nom de Llar Rosario Endrinal fa memòria i tribut a una d’aquestes dones sense llar, que va ser assassinada el desembre de 2005, cremada viva en un caixer al districte de Sarrià-Sant Gervasi.

Per tot plegat, Collboni ha reivindicat l’aposta municipal per afrontar la problemàtica social del fenomen del sensellarisme. “Ens preocupa, hem d’evitar que ningú que no vulgui hagi de dormir al carrer. És un esforç col·lectiu que hem d’anar repetint sense culpabilitzar ningú”, ha argumentat.

El batlle ha celebrat que el nou espai sigui “net”, “funcional”, “digne”, i que “t’hi pots sentir com a casa”. Collboni ha explicat que les dones podran reconstruir la seva autoestima i la capacitat per sortir-se’n. “En aquest espai podran pensar una estratègia pròpia per sortir-se’n. Acompanyarem les dones en aquest procés”, ha asseverat.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article