USTEC i CCOO reclamen revertir les retallades de condicions laborals dels docents encara que no hi hagi pressupostos

CCOO demana que es faci ús de tots els instruments legals a l’abast i USTEC proposa un decret d’urgència


USTEC·STEs i CCOO han reclamat al Govern que reverteixi les retallades de les condicions laborals dels docents encara que no hi hagi pressupostos. Els comptes incloïen una partida per donar compliment al pacte amb CCOO i UGT per revertir retallades, un pacte que USTEC no va signar en considerar-lo insuficient. Ara, reclama que s’apliqui, però també que es reverteixin altres retallades. Per fer-ho, ha proposat que el Govern aprovi un decret d’urgència. Per la seva banda, CCOO ha demanat que es faci ús de tots els mecanismes legals possibles per donar compliment als compromisos assumits al pacte.

El pacte amb CCOO i UGT incloïa que els docents cobressin el primer estadi (plus d’antiguitat) als sis anys i no als nou, reduir dues hores lectives als majors de 55 anys de forma gradual, i l’equiparació salarial dels professionals tècnics d’FP amb els professors de secundària.

USTEC ha reclamat també que es marqui un calendari de retorn del deute pels estadis, que s’aprovi l’equiparació salarial de tots els professionals d’FP i la reclassificació del personal laboral del Departament. A més, ha exigit la reducció de ràtios, l’augment de plantilles i la seva estabilització, així com la derogació del decret de plantilles.

Per a USTEC, l’educació pública “no es pot permetre passes enrere” ni pot acceptar que el Govern “forci que calgui tornar a un escenari de mobilitzacions” per exigir la reversió.

El sindicat ha valorat que aquesta ha estat una legislatura negativa per a l’educació pública, marcat per l’etapa de Josep Gonzàlez-Cambray. Ha afegit, però, que tot i que Anna Simó ha millorat les formes, “ha perseverat en la línia de destrucció de l’educació pública”. “Han estat tres anys perduts”, ha lamentat USTEC en un comunicat.

De cara al futur, ha esperat el nou Govern resultant de les eleccions corregeixi els errors i desinversions dels darrers anys i tingui en compte les professionals de l’educació.

CCOO lamenta les “baralles partidistes”

De fet, CCOO ha lamentat que les “baralles partidistes” hagin dificultat l’aprovació dels pressupostos i, per tant, el compliment del pacte per revertir part de les retallades. El sindicat s’ha reafirmat en la via de la combinació de lluita i negociació i ha exigit a totes les forces parlamentàries, i en especial al Govern, que es faci ús de totes les eines per poder donar compliment a la reversió de les retallades pactada.

D’altra banda, ha reclamat als partits que es presenten a les eleccions que facin seu l’objectiu d’assolir el 6% del PIB per a l’educació.

CGT reivindica que l’escola pública no pot ser un punt de negociació entre partits

Per la seva banda, CGT ha reivindicat que l’escola pública “no pot ser un punt de negociació entre partits” sinó una prioritat en la nova legislatura. A parer d’aquest sindicat, la “mala gestió” d’ERC al capdavant de la conselleria d’Educació els ha passat factura i ha perjudicat molt la imatge del partit.

CGT ha demanat també arribar al 6% del PIB en educació. Això ha de servir, diuen, per assegurar que no hi hagi tancament de línies als centres públics, una baixada “real” de ràtios, la millora de les condicions laborals i la internalització del personal subcontractat que treballa en centres públics.

D’altra banda, ha valorat que part de les aportacions fetes pel grup d’experts pels mals resultats de PISA són reclamacions que ja estaven fent els sindicats, com l’increment de plantilles. I ha afegit que, en tot cas, els 50 milions d’euros que contemplaven el pressupost no són suficients.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article