Infants i adolescents reclamen una comunicació entenedora i més seguretat a les xarxes socials com a drets digitals

Reivindiquen un enfocament centrat en la privacitat, l’autonomia i un accés equitatiu, entre altres


Infants i adolescents reclamen com a drets digitals una comunicació entenedora, alternatives constructives en lloc de prohibicions i implementar més mesures de seguretat a les xarxes socials. Són alguns dels elements que recull el Manifest dels drets digitals de la infància i adolescència de Catalunya, presentat aquest dimarts.

El manifest és fruit d’un procés en què hi ha participat 854 infants i adolescents d’arreu de Catalunya i s’inscriu en el projecte per desenvolupar una proposta de drets digitals d’infants i adolescents de Catalunya. El projecte s’emmarca en la Carta catalana per als drets i les responsabilitatsdigitals impulsada pel Govern amb l’objectiu de promoure un marc legislatiu per garantir els drets humans en l’era digital.

El text destaca la necessitat d’abordar diverses qüestions relacionades amb la interacció dels infants i adolescents amb l’entorn digital amb un enfocament centrat en la privacitat, l’autonomia, la seguretat, la capacitació digital i un accés equitatiu i just als dispositius i Internet. El document també crida a accions concretes per part de les administracions públiques, els centres educatius i les famílies.

Els joves destaquen la importància de crear un entorn digital que fomenti el bon desenvolupament de la infància i adolescència i asseguri la seva participació segura i informada en la societat digital actual. A més a més, el manifest advoca per un enfocament integral que protegeixi els drets i benestar dels i les joves en l’entorn digital.

Així, el manifest recull demandes com ara que els termes legals i les condicions d’ús de les eines digitals s’entenguin o millorar els filtres de contingut, per evitar que els infants i adolescents topin amb continguts inadequats o maliciosos.

També demanen accedir als dispositius digitals i internet que necessiten per desenvolupar-se de forma plena, però que es tingui en compte si la persona està preparada per tenir un mòbil o ordinador segons “la seva edat, maduresa i estat emocional”, indiquen.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article