El sector concertat i privat d’atenció a la gent gran exigeix l’equiparació salarial dels seus treballadors amb la pública

Reclamen que hi ha una diferència del 40% de nivell salarial entre el conveni públic i els del sector privat


Les principals organitzacions empresarials i socials del sector concertat i privat d’atenció a la gent gran han presentat aquest dilluns un manifest on reclamen l’equiparació salarial dels seus empleats amb els treballadors públics. Demanen una inversió extraordinària de 250 milions d’euros per part del nou Govern i proposen que els partits que es presenten a les eleccions del 12M incorporin la demanda d’equiparació en els seus programes electorals i en el futur executiu.

L’Associació de Centres d’Atenció a la Dependència (ACAD), l’Associació Catalana de Recursos Assistencials (ACRA), el Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC), la Federació d’Associacions de Gent Gran de Catalunya (FATEC), La Unió – Associació d’Entitats Sanitàries i Socials, la Unió de Petites i Mitjanes Residències (UPIMIR), junt amb la Unió General de Treballadors (UGT), han presentat aquest dilluns un manifest on demanen l’equiparació salarial del sector privat d’atenció a la gent gran amb les residències públiques.

Denuncien el conjunt de professionals de les residències de gent gran es troba en molt males condicions econòmiques, el que representa, asseguren, uns 40.000 professionals, el 90% de les quals són dones. Reclamen que existeix una diferència del 40% de nivell salarial entre el conveni públic de residències i els principals convenis d’aplicació al sector. Denuncien que professionals com els auxiliars de geriatria estan cobrant el salari mínim interprofessional.

“Es tracta de professionals que tenen cura del dia a dia de les necessitats de les persones grans, una feina de gran valor, però d’escàs reconeixement social”, alerten al comunicat. Afegeixen als seus reclams les llargues jornades laborals amb caps de setmana inclosos que converteixen el sector en una opció laboral molt poc atractiva.

Per tot això, creuen que és imprescindible avançar en la dignificació de les condicions de treball del col·lectiu de treballadores i treballadors del sector, tenint en compte que més de 60.000 persones grans amb dependència que viuen a les residències de Catalunya cada cop tenen uns nivells més alts de dependència, alerten.

Exigeixen que s’equiparen les condicions laborals dels professionals de la xarxa de serveis socials i de la xarxa de serveis sanitaris (SISCAT), ja que, diuen, “també està afectant a la mobilitat de professionals i dificulta la fidelització i captació de treballadores i treballadors”, reclamen al manifest. Al mateix temps, demanen a les forces polítiques que concorren a les eleccions del Parlament de Catalunya que incorporin la seva demanda als respectius programes electorals.

Exigeixen una inversió extraordinària de 250 milions d’euros per part del Govern destinada a equiparar els salaris dels professionals de les residències i els centres de dia amb places finançades públicament en totes les seves modalitats amb els salaris dels professionals de les residències i centres de dia propis de la Generalitat. També demanen un acord parlamentari que doni suport a la demanda d’equiparació salarial i que aquesta s’apliqui en el termini màxim d’una legislatura.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article