La Barnahus de Barcelona s’activa amb 60 casos d’abús sexual infantil sobre la taula

El centre està integrat per dos serveis amb el doble de professionals per atendre les necessitats de població


Els infants i adolescents de Barcelona que han patit un cas d’abús sexual ja tenen a la seva disposició la Barnahus, un recurs d’atenció integral a les víctimes on tots els organismes que intervenen en el cas es coordinen i treballen sota el mateix sostre. Aquest divendres el centre es posa en marxa amb una 60 de casos sobre la taula.

El recurs de la capital catalana s’ha activat amb dos serveis en un mateix edifici que donaran resposta a l’alta població de Barcelona, i per això hi treballen el doble de professionals que a la resta de Barnahus del territori. En concret, l’equip que atendrà els infants a Barcelona està format per quatre psicòlogues, quatre treballadores socials, dos coordinadors, així com personal administratiu.

Altres professionals que intervenen durant el procés, com serveis d’infància, sanitaris, jutjats o policia també es desplacen fins al servei, per evitar que la víctima i la seva família hagi de recórrer a les diverses instàncies que operen en un cas d’abús sexual. L’objectiu del servei és que els infants passin tot aquest procés lluny de comissaries o jutjats, acompanyats en tot moment per professionals que els donaran suport.

La Barnahus, que a Barcelona és gestionada per la Fundació Infància i Família, té l’aspecte d’una llar, perquè tant els infants com les famílies puguin sentir-se còmodes, amb seguretat i confiança. Per això hi ha sales d’espera amb catifes, sofàs confortables i peluixos, així com sales amb joguines perquè els nens i les nenes puguin distreure’s una estona.

El servei també compta amb un circuit tancat de televisió per gravar el testimoni de l’infant, la qual cosa permet crear una prova preconstituïda, i evitar que la víctima hagi de declarar una mitjana de quatre vegades en diversos llocs, i davant diferents persones.

“Aquest recurs permet millorar l’atenció de la víctima, per evitar que se senti desatesa o pateixi encara més”, ha assegurat el conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, qui ha visitat el nou servei de Barcelona aquest divendres juntament amb la consellera de Justícia, Drets i Memòria, Gemma Ubasart.

Campuzano també ha admès que el fet que la Barnahus a Barcelona comenci a funcionar amb una seixantena de casos sobre la taula mostra una “realitat atroç” que restava amagada. “Això estava passant i no ho estàvem reconeixent ni acompanyant”, ha reconegut el conseller.

“La previsió és que el nombre d’abusos sexuals a Barcelona s’incrementarà i no voldrà dir que tinguem més casos, sinó que els estem detectant millor. El repte és gran, però calia tenir el coratge d’afrontar-ho”, ha manifestat també el conseller, qui ha assegurat que l’aspiració del Govern és poder “erradicar” l’abús sexual infantil. “No sé si ho aconseguirem, però un recurs com aquest ajuda a minimitzar i revertir aquesta realitat”.

La Barnahus, que literalment significa la casa dels xiquets en islandès, és un projecte que ha funcionat amb èxit als països escandinaus. Aquesta és una iniciativa pionera que mai s’havia posat en marxa ni a Catalunya ni a la resta de l’Estat espanyol ni al sud d’Europa.

En el darrer any, la Generalitat ha desplegat el servei per tota Catalunya, amb la posada en marxa de 12 Barnahus, després que la iniciativa pilot, que es va activar a Tarragona el 2020, funcionés: concretament, aquest servei al Camp de Tarragona ha permès triplicar la detecció de casos d’abús sexual infantil a la demarcació. “No era un problema singular, ni que a Tarragona hi hagués més casos, sinó que l’existència del recurs va permetre detectar més abusos sexuals dels que fins al moment coneixíem”, ha assegurat Campuzano.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article