Les llistes d'espera augmenten un 12% el primer trimestre de 2013

Les llistes d'espera a Catalunya han crescut amb 8.576 persones, un 12'1% més respecte a finals de l'any passat.


Les dades les ha donades a conèixer el conseller de Sanitat, Boi Ruiz, a la comissió de sanitat del Parlament aquesta setmana. Segons Ruiz, que ha comparegut amb el director del Servei Català de la Salut (CatSalut), Josep Maria Padrosa, fins al mes de juny d'enguany hi havia 79.376 persones pendents d'intervenció d'alguna de les 14 patologies monitorades, mentre que l'any passat es va tancar amb 70.800, una diferència que es tradueix en l'increment esmentat, encara que a nivell internaual suposa una reducció de 2%.

Respecte al temps mitjà d'espera per ser operat quirúrgicament en alguna d'aquestes 14 patologies s'ha situat en gairebé quatre mesos i mig (4,47), xifra que representa una lleugera disminució respecte als cinc mesos i els 4,6 de mitjans i finals de l'any passat, respectivament.

La llista per a intervencions cardíaques ha crescut més d'un 30 % en un any. Al juny, 780 persones esperaven una operació valvular coronària, lluny de les 580 que hi havia un any abans.

El PSC ha denunciat que des de juny de 2010 les llistes d'espera s'han disparat un 48 %, ja que ara hi ha 25.766 pacients esperant més que fa tres anys. L'ex consellera Marina Geli va atribuir aquest augment a la retallada de més de 1.800 milions d'euros que ha patit Salut.

La Conselleria de Sanitat posarà en marxa un pla de xoc, que inclou augmentar l'activitat quirúrgica en alguns hospitals, per "estabilitzar" la situació abans de finals d'any, segons ha avançat Ruiz, que també va anunciar la creació d'un observatori per analitzar els efectes de la crisi en la salut.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article