'Gent gran i crisi' referma la posició d'Amics de la Gent Gran en la defensa del benestar

La Jornada revela com l'associacionisme és una eina vàlida per fer front a la crisi i una via per garantir la dignitat de la gent gran


Amics de la Gent Gran ha organitzat avui dimecres, a l'Espai Francesca Bonnemaison de Barcelona, la Jornada ‘Gent Gran i Crisi: pensions, habitatge, dependència i soledat. Impactes i reaccions'. Un esdeveniment amb el qual aquesta entitat de voluntariat ha refermat la seva posició de defensa del benestar i dels drets de les persones grans davant la situació actual. La Jornada ha ofert una visió realista sobre el context socioeconòmic i ha mostrat el rol actiu que algunes persones grans estan prenent.

Més de 150 persones inscrites han pogut corroborar com l'associacionisme és una eina vàlida per fer front a la crisi i una via per garantir la dignitat de la gent gran. En aquest sentit, Amics de la Gent Gran veu crucial la mobilització de la societat civil.
 
Un total de 14 ponents han participat en aquesta Jornada, entre els quals destaca el filòsof Xavier Rubert de Ventós, que s'ha encarregat de la conferència de cloenda. També hi ha intervingut Ada Colau, portaveu de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) a Barcelona, en la ponència sobre impactes de la crisi en qüestions d'habitatge. Aquesta part de la Jornada ha permès exposar els abusos i els perjudicis que han patit les persones grans els darrers anys.
 
En l'apartat de pensions, la Jornada ha mostrat la preocupació pel futur del sistema actual i la necessitat d'incloure-hi mesures correctores. Ponents com Carlos Bravo, secretari de Protecció Social i Polítiques Públiques de CCOO, ha defensat el model públic actual com a garantia del benestar i els drets de les persones grans.
 
La Jornada ‘Gent Gran i crisi' també ha analitzat i debatut la greu situació de milers de persones grans amb dret a prestació de la dependència reconeguda però que no la reben. En aquest sentit, s'ha destacat com la inversió en dependència genera llocs de treball i s'ha insistit que les administracions han de garantir els serveis socials amb corresponsabilitat.
 
La soledat s'ha tractat en aquesta part de la Jornada dedicada als impactes de la crisi en les persones grans. En aquest sentit, Albert Quiles, director d'Acció Social d'Amics de la Gent Gran, ha reiterat com la soledat té efectes devastadors en la salut de les persones grans, agreuja els riscos de malaltia i arriba a provocar la mort. Des d'aquesta entitat, organitzadora de la Jornada, s'ha fet una crida a la mobilització de la societat civil per donar continuïtat als projectes de vida de les persones grans.
 
“La crisi ha vingut per quedar-se. El que ens treguin ara ja no ens ho tornaran”. Així de contundent s'ha expressat Felipe L. Aranguren, sociòleg, escriptor i esponsable d'organització de Iaioflautes, a la ponència sobre Reaccions de les persones grans en temps de crisi. Aranguren ha destacat com aquest moviment es basa en la desobediència civil pacífica, que porta directament a l'acció social de les persones grans.
 
Els periodistes Albert Om, presentador del programa de TV3 ‘El convidat'; Carles Capdevila, director del diari ARA; i Xavier Graset, presentador del programa de Catalunya Ràdio ‘L'oracle', han estat els encarregats de moderar les diferents ponències d'aquesta Jornada.

La Jornada ‘Gent gran i crisi' s'ha pogut seguir en directe a través de la web de la Jornada: www.gentgranicrisi.org. En aquest sentit, la Jornada ha tingut un marcat caràcter 2.0, amb la participació en línia de les persones inscrites i del públic en general a través de l'etiqueta de Twitter #gentgranicrisi.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article