La crisi, fre per denunciar la violència masclista

Un 97% de víctimes de violència de gènere diu que l'atur suposa un fre per denunciar segons dades d'un informe de la Fundació Adecco.


Un 97% de dones víctimes de violència de gènere assegura que la crisi suposa un fre per denunciar, per la por a no trobar feina i veure's sense recursos per tirar endavant, segons revela el segon informe de la Fundació Adecco, basat en una enquesta a 300 dones víctimes que han acudit a les seves oficines a la recerca de feina durant l'últim any.

A més, de les dades es desprèn que la major part de les enquestades (un 65 %) no tenia ocupació en el moment en què va patir violència de gènere i que un 85%, si hagués tingut treball, s'hagués sentit més forta i no hagués allargat tant la situació. Per això, la principal conclusió a la qual arriba l'estudi és que "l'ocupació és, probablement, la principal eina per combatre la violència de gènere, ja que dota d'autoestima a la víctima i li proporciona l'autonomia i independència necessàries per superar aquesta difícil situació".

En aquest sentit, la directora d'operacions de la Fundació Adecco, Arancha Jiménez, ha advertit que "la crisi pot allargar la situació de violència de gènere, en incrementar la inseguretat de les víctimes per fer el pas de denunciar" i demana que s'impulsin polítiques que incentivin la seva participació en el mercat laboral. Segons recorda Adecco, des de 2008 s'ha registrat una caiguda interanual en el nombre de denúncies per violència de gènere, de manera que si el 2008 es van registrar 142.125, el 2012 la xifra va baixar fins 128.477, una caiguda del 9,6%. A més, només entre 2011 i 2012 el descens va ser del 4,1 %.

D'altra banda, les dades diuen que entre gener i juny de 2013 s'han comptabilitzat 60.982 denúncies per violència de gènere, un 4,1 % menys que en el mateix període de l'any anterior, quan es van registrar 63.599.

Adecco adverteix que si se segueix a aquest ritme, l'any finalitzarà amb 121.964 denúncies, que representaria "la xifra més baixa de l'últim lustre". Per comunitats autònomes, Andalusia, Madrid, Comunitat Valenciana i Catalunya són les regions amb un major volum de denúncies en el primer semestre del 2013, amb un 21,8%, un 15,9 %, un 13,8% i un 13, 7% del total nacional, respectivament.

Mentrestant, la Rioja (amb un 0,5%), Cantàbria (0,9%) i Navarra (1%) són les que tenen un menor volum de denúncies registrades. Dona de 36 a 45 anys, amb fills i estudis és el perfil de la dona víctima de violència que va a la Fundació Adecco a la recerca d'una oportunitat laboral. En percentages, el perfil és el d'una dona entre 36 i 45 anys (47,1%), amb dos fills (51%), amb estudis elementals (27%), secundaris (26%), tècnics (25%) o universitaris (22%).

La majoria d'elles ha trobat feina en el sector serveis (79%), sent el lloc més repetit el de teleoperadora, amb un 20,6%. En segon lloc se situa el de dependenta, amb un 17,2%, per davant del d'atenció a dependents, amb un 10,2 %. Més enllà del sector i lloc que ocupen, un 88 % de les enquestades declara que el treball ha estat un gran suport per sentir-se més fortes. Així, per al 36,3% d'elles el més important és que el seu treball els proporciona independència i autonomia, per a un 22%, l'estabilitat, per a un 14,4% , la possibilitat d'incrementar la seva autoestima i sentir-se realitzades, per a un 13%, el salari, i per a un 8,3%, la possibilitat d'entaular relacions humanes i sentir integrada en un grup.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article