Només es denuncien el 20% dels maltractaments a ancians

El 2013 es van denunciar 751 casos però la Generalitat creu que n'hi ha prop de 3.800.


La violència contra els ancians fa referència a qualsevol tipus de maltractament que rep una persona més gran de 65 anys. El concepte de maltractament abasta des de la violència física i psíquica, fins a l'espoliació econòmica, la desatenció alimentària, mèdica o d'altres aspectes, les humiliacions, l'abandó i la privació de drets.

A partir d'aquest perfil, és calcula que a Catalunya hi ha 3.750 ancians que pateixen maltractament, però, segons la Generalitat, només se'n van denunciar el 20%, un total de 751 casos. El Departament d'Interior ha alertat que aquest tipus de maltractament és tan greu com el de la violència contra les dones, a pesar que passi desapercebut per la societat civil.

La violència contra la gent gran és molt difícil de detectar perquè es produeix en l'àmbit familiar o dels cuidadors. A més, moltes vegades la pròpia víctima no n'és conscient, no ho sap verbalitzar o simplement no gosa denunciar-ho. La directora general de l'Administració de Seguretat, Maite Casado, ha explicat a l'ACN que cal que la societat entengui que "és una responsabilitat compartida" vetllar per la dignitat de les víctimes.

Respecte a altres anys, les dades indiquen que hi ha una tendència a l'alça. El 2011 es van denunciar 716 casos de maltractament a avis, 707 el 2012 i 751 el 2013. Han mort dues persones el 2011, 3 el 2012 i 2 el 2013. El Grup d'Atenció a la Víctima dels Mossos d'Esquadra fa 829 seguiments a víctimes, que inclouen trucades regulars, visites i assessorament. Els principals perfils de víctimes són les dones d'entre 65 i 79 anys d'edat. Segons Maite Casado, el maltractament més freqüent és aquell que "no causa lesions", com poden ser els "cops, empentes, vexacions o humiliacions" que "no poden tenir la consideració de lesió".

Per Casado, el primer pas és saber que el problema existeix "per conscienciar les ciutadans". "És un problema de tots i hem de ser coresponsables", ha dit la directora, que creu que cal educar en valors que siguin "els del respecte cap a la gent gran i a la seva dignitat". Maite Casado ha parlat també d'un canvi de valors de la societat: "En els darrers 100 anys, l'esperança de vida ha crescut en 30 anys i això també fa que la població d'ancians sigui cada cop més elevada. A banda, el model de família provoca que cada cop hi hagi menys gent a les llars disposada a fer-se càrrec dels seus ancians".

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article