A Europa les dones treballen 59 dies 'gratis'

La diferència salarial entre homes i dones segueix sense baixar del 16,4% al continent europeu.


A Europa les dones continuen treballant "gratis" 59 dies a l'any: així ho indiquen les últimes xifres publicades avui per la Comissió Europea. La diferència salarial entre homes i dones (la diferència mitjana entre els ingressos per hora de les dones i els dels homes en tots els sectors de l'economia) gairebé no ha canviat en els darrers anys i es manté a la vora del 16%.

Enguany, igual que l'any passat, és del 16,4%. Aquest percentatge determina que, per segon any consecutiu, el Dia europeu de la igualtat salarial se celebri un 28 de febrer, aquest dia marca la data del nou any civil a partir de la qual les dones comencen a ser realment remunerades pel seu treball de manera comparable als homes. Dit d'una altra manera, actualment les dones han de treballar de manera "gratuïta" fins a 59 dies per situar-se al mateix nivell salarial que els homes.

Aquesta és la quarta vegada que el Dia de la igualtat salarial se celebra a escala europea: el 5 de març de 2011, la Comissió va llançar aquesta jornada (IP/11/255), la segona es va celebrar el 2 de març del 2012 (IP/12/211) i la tercera el 28 de febrer de 2013 (IP/13/165).

"El dia europeu de la igualtat salarial ens recorda que a les dones encara se'ls apliquen condicions desigual en el mercat laboral. Durant els últims ants, la bretxa salarial gairebé no ha experimentat cap disminució". Per si això fos poc, aquesta molt lleugera tendència al a baixa es deu essencialment a la crisi econòmica, que ha provocat una disminució dels ingressos dels homes, i no un augment en els de les dones" ha explicat la vicepresidenta de la Comissió Europea i responsable de Justícia i Drets Fonamentals, Viviane Reding. "La igualtat de remuneració per un mateix treballs és un dels principis fonamentals de la UE però, desgraciadament, encara no és una realitat per a les dones europees. Després d'anys de passivitat, ha arribat el moment d'impulsar el canvi. La Comissió Europea està preparant actualment una iniciativa que impulsi aquest canvi perquè en el futur no s'hagi de celebrar el Dia de la desigualtat salarial'.

La bretxa salarial entre homes i dones s'expressa com a percentatge dels ingressos dels homes i representa la diferència entre la remuneració mitjana bruta per hora dels empleats de sexe masculí i els de sexe femení en tots els sectors de l'economia de la UE . Les últimes xifres posen de manifest que la mitjana de la Unió Europea el 2012 era del 16,4 %, la qual cosa reflecteix el seu estancament després de la tendència lleugerament descendent registrada en anys recents pel que fa als percentatges del 17% o més períodes anteriors. De fet, s'observa una constant tendència a la baixa a Dinamarca, la República Txeca, Àustria, els Països Baixos i Xipre, mentre que en altres països (Polònia, Lituània), aquesta tendència a la baixa es va invertir el 2012. En alguns països com Hongria, Portugal, Estònia, Bulgària, Irlanda i Espanya, la bretxa salarial entre homes i dones s'ha engrandit en els últims anys.

La gradual reducció de la bretxa salarial obeeix a diversos factors, com l'augment de la proporció de treballadores amb un nivell d'educació superior o el major impacte de la recessió econòmica en alguns sectors amb predomini masculí, com la construcció o les obres públiques. El canvi no es deu únicament, per tant, a la millora de les condicions salarials i laborals de les dones.

L'informe presentat per la Comissió Europea el desembre de 2013 sobre l'aplicació de les normes de la UE en matèria d'igualtat de tracte laboral a les dones i els homes (Directiva 2006/54/CE) va posar de manifest una sèrie de factors que dificulten la igualtat salarial, com la manca de transparència dels sistemes de remuneració, la manca de claredat jurídica en el que s'entén per treball d'igual valor i els obstacles pràctics. Com a exemple d'aquests últims cal citar la manca de la informació necessària perquè els treballadors puguin interposar amb èxit una demanda d'igualtat salarial o la no publicació d'informació sobre els nivells salarials corresponents a les diferents categories d'empleats (IP/13/1227). L'augment de la transparència en matèria de retribució salarial podria millorar la situació individual de les víctimes de la discriminació salarial, facilitant la seva comparació amb els treballadors del sexe oposat.

La Comissió està estudiant actualment diverses possibilitats d'intervenció a nivell europeu per augmentar la transparència salarial i amb això escurçar les diferències salarials entre homes i dones, contribuint a promoure i facilitar una aplicació efectiva en la pràctica del principi d'igualtat de remuneració.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article