Catalunya aprova demanar a l'Estat el tancament dels CIE

El Parlament insta a l'executiu espanyol a replantejar les repatriacions i a prohibir els controls policials basats en el perfil ètnic de les persones


El passat 2 de juliol va aprovar-ho la comissió parlamentària de Justícia i Drets Humans i avui el Ple del Parlament de Catalunya. En la seva última sessió de la legislatura, la cambra ha avalat per majoria la petició al ministeri d'Interior que tanqui els Centres d'Internament d'Estrangers (CIE). En concret, la resolució ha estat aprovada amb 104 vots a favor i 28 en contra (PPC i C's).  

El Parlament insta al govern de l'Estat a tancar "progressivament" el CIE i  també demana altres mesures, com adequar les normes d'actuació en repatriacions perquè "no es vulnerin els drets humans" i facilitar l'entrada als CIE del Defensor del Poble, diputats i entitats de drets humans a fi de "monitoritzar" el seu funcionament.

A més, també insta a l'Estat a emprendre reformes en els centres d'acord amb les resolucions judicials -com la que dicta la necessitat d'instal·lar banys a les cel·les i de garantir l'assistència sanitària als interns.

El document aprovat demana set mesures cautelars fins al tancament del CIE de la Zona Franca: la ja esmentada instauració de vàters dins les cel·les, atenció sanitària 24 hores al dia, sales perquè les visites i els interns puguin tenir un espai d'intimitat, l'avís als interns amb antelació suficient del dia de deportació perquè puguin acomiadar-se dels seus, un servei de traducció pels advocats, la presència de vigilants civils i no policies al centre i l'accés sense restriccions dels càrrec electes de l'Ajuntament, el Parlament i el Síndic de Greuges.

"Aquest Parlament avui ha estat útil", ha celebrat Gemma Calvet, diputada d'ERC i presidenta de la comissió de Justícia i Drets Humans, en la qual un grup de treball ha dut a terme el document aprovat. Es culmina així una investigació de sis mesos realitzada per diputats, experts i representants del tercer sector social.

Quim Arrufat (Grup Mixt)  ha valorat la votació com "un pas més contra una política migratòria repressiva i assassina" i ha titllat els CIE de "guantanamos a casa nostra". Tots els partits s'han mostrat satisfets que la mobilització ciutadana hagi col·locat els CIE al centre de l'agenda política. No obstant, C's i PP han recordat que les peticions que s'han aprovat s'hauran de traslladar al govern espanyol, que és qui té competències en matèria d'estrangeria.

El diputat del PPC Sergio Santamaría ha assegurat que el seu partit va oposar-se des de l'inici a la creació d'un grup de treball sobre els CIE perquè al Parlament li manquen les competències i perquè "en una qüestió tan controvertida no es pot anar per lliure". "Vostès volen tenir competències fins i tot sobre la galàxia d'andròmeda", ha hiperbolitzat.

Tot i que l'aprovació d'aquestes peticions marca un abans i un després en la lluita pel tancament dels centres d'internament d'estrangers, el cert és que en matèria d'estrangeria l'estat espanyol té competència exclusiva i, per tant, la darrera paraula.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article