Més del 80% de les persones amb trastorn mental ho oculten per por de ser discriminades

Un informe d'Obertament alerta que 8 de cada 10 catalans amb algun problema de salut mental són efectivament discriminats en algun àmbit de la vida


Obertament, l'entitat que lluita contra l'estigma en salut mental, amb la col·laboració de l'Obra Social 'La Caixa' i Janssen, ha fet públic 'L'estigma i la discriminació en Salut Mental', un estudi que quantifica per primera vegada l'estigma que pateixen les persones amb trastorn mental i identifica els àmbits i les formes que pren aquesta discriminació. L'estudi s'ha fet a partir d'entrevistes i grups de debat a 967 persones afectades en primera persona o amb experiència amb trastorns de salut, bàsicament familiars i professionals. 

Segons l'Organització Mundial de la Salut, 1 de cada 4 persones ha patit, pateix o patirà un trastorn mental al llarg de la vida. A Catalunya, aquesta xifra es tradueix en unes 1.879.000 persones. Segons l'estudi d'Obertament, el 80,1% d'aquest col·lectiu ha estat discriminat per la seva salut mental i un 54,9% pateix aquesta discriminació de forma bastant o molt periòdica. Aquesta discriminació pren diverses formes que van des de sobreprotecció i el control (51,6%) a l'evitació o rebuig (59,7%) passant pel menyspreu i els insults (47,4%) o, en menor mesura, les agressions físiques o sexuals (11,9%).

Moltes vegades aquesta discriminació pren forma de prejudicis que acaben limitant la persona que pateix un trastorn mental (TM). Les etiquetes més comunes que s'han posat a aquestes persones són que el seu trastorn és crònic (44,4%), que tenen una personalitat inestable (42,9%) o fràgil (40,1%). Aquestes atribucions han deixat empremta a les persones amb TM, molts dels quals s'han cregut aquests estereotips de si mateixes. Com a conseqüència i per por a ser discriminades o vexades, el 88'8% d'aquestes persones ha deixat de fer activitats bàsiques en la vida com ara treballar, estudiar, fer esport o socialitzar-se.  

El tracte discriminatori és viscut en tots els àmbits vitals de la persona, però destaquen especialment en la família (56,4% de les persones han estat discriminades), el grup d'amics (53,1%), els serveis de salut (47,5%) i l'àmbit laboral (40,6%).

Les relacions familiars, de parella i d'amistat

La meitat de les persones amb trastorn mental pateixen discriminació per part de la família (50'4%), els amics (53'1%) i la parella (40%). En els cercles familiars, aquestes persones han hagut de fer front al distanciament, la desacreditació o la sobreprotecció, més en el cas de ser dones (56,2%) que dels homes (44,8%) i de menors de 30 anys (64,3%). Com a dada destacada, el 29,8% afirma que la seva família ha revelat el seu trastorn a un tercer sense el consentiment de la persona i el 29% asseguren que des del seu nucli familiar s'han interposat en la gestió de la seva economia. En l'àmbit de la parella, cal destacar que un 23% de les persones afectades per un TM han estat pressionades per no tenir fills i un 19,2% no han tornat a tenir parella d'ençà que han estat diagnosticats.

L'atenció sanitària

Crida l'atenció que un 40,6% de les persones amb TM hagin estat discriminades almenys en una ocasió en un servei de la xarxa de salut mental, un 19,5% de manera bastant o molt freqüent. La forma més clara de discriminació que ha patit aquest col·lectiu en l'àmbit sanitari ha estat el de la intromissió o pressió (24,4%), seguint per actituds de sobreprotecció o control (18,3%) i burles o insults (14%), entre altres. De nou, les dones són les que han patit un tracte més injust, segons han constatat a partir de les entrevistes fetes.

L'àmbit laboral

La taxa d'atur de les persones amb TM és del 61,9%, 44,2 punts més elevada que l'última dada d'atur a Catalunya, que és d'un 17,7%. L'informe assegura que hi ha una tendència de les empreses "a desconfiar de les persones amb TM" independentment de les capacitat mostrades per la persona. En aquest clima, el 78,9% de les persones han ocultat el seu trastorn durant l'entrevista de feina, el 67,1% al seu superior, el 52,3% als companys de feina i el 48,5% en general a l'àmbit laboral. Entre les que mantenen una feina -que ens alguns casos és infraqualificada- el 40,6% manifesten haver rebut un tracte injust en l'entorn laboral en alguna ocasió i un 18,4% afirma que aquest tracte injust és bastant o molt freqüent. El 19,5% ha patit burles o insults, el 16,9% ha patit rebuig i evitació i el 14,8% sobreprotecció i control.

A partir de les dades d'aquest estudi Obertament ha decidit impulsar la campanya 'discriminació zero' per sensibilitzar sobre les múltiples discriminacions que pateixen les persones amb trastorn mental en tots els àmbits  de la seva vida. La campanya busca signatures i el primer dia ja n'ha aconseguides gairebé 300.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article