Els menors de les comarques de Girona atesos per problemes de salut mental augmenten més d’un 20% des de la crisi

El 80% d’aquests pacients tenen entre 12 i 14 anys i la majoria són noies


La crisi ha afectat la salut mental dels menors a tot Catalunya. Aquesta setmana les comarques de Girona han fet públiques les seves dades i han constatat que des de 2009 els menors atesos per aquest tipus de problemes a la província han augmentat entre un 20 i un 25%. L’ascens d’infants i adolescents tractats ha repercutit en tots els centres i divisions que s’ocupen d’atendre aquest segment de població.

El perfil dels pacients que atenen a l’hospital comarcal de Santa Caterina, creat ara fa dotze anys, són bàsicament menors d’entre 12 i 14 anys (80% dels casos), la majoria de les quals noies. Els diagnòstics més freqüents són trastorns psicòtics (un 30%) i trastorns afectius (un altre 30%). També s’hi compten trastorns adaptatius, trastorns de conducta alimentària i trastorns de conducta i de les emocions (entre un 10 i 15%). El centre preveu tancar aquest 2016 amb 60 pacients atesos.

Davant l’augment de demanda, l’Institut d’Assistència Sanitària de la Regió Sanitària de Girona ha doblat el nombre de llits per a ingressos i ha passat de cinc a deu amb previsió de poder ampliar-ho amb quatre més si fos necessari. D’aquesta manera s’espera poder atendre la demanda de places que hi ha hagut per a menors d’entre 8 i 15 anys.  

La crisi, un dels factors de l’augment de diagnòstics

L’augment de població, la detecció precoç de casos i sobretot les conseqüències de la crisi econòmica són claus a l’hora d’explicar l’augment de casos, segons ha explicat el director de la Xarxa de Salut Mental i Addiccions, Claudi Camps que ha subratllat especialment aquest darrer factor. “La crisi econòmica ha provocat un augment de la demanda, perquè les famílies han pogut fer menys contenció que la que feien abans”, ha dit Camps que ha destacat que el context de l’infant es “desorganitza” i es converteix “en un factor de precipitació” per a les persones més vulnerables.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article