El Govern ampliarà el pressupost de Salut amb gairebé 1.000 milions d’euros

La conselleria admet que les llistes d’espera s’escurcen, però continuen les grans diferències territorials


El Departament de Salut comptarà aquest 2017 amb 997 milions d’euros. Així ho ha anunciat aquest dijous el conseller Toni Comín en la comissió parlamentària en què també ha fet balanç del pla de xoc de les llistes d’espera que va impulsar fa gairebé un any. El conseller ha afirmat que el Govern aprovarà l’increment, que s’ha calculat "tenint en compte la despesa dels darrers anys", en les properes setmanes.

Tanmateix, des dels grups de l’oposició, li han recordat que aquests gairebé 1.000 milions d’euros només serviran per pagar el deute acumulat. "Dubtem que després de pagar-lo hi hagi tan de marge per aplicar cap política o pla de xoc", li ha respost la diputada socialista Assumpta Escarp. Tot i així, és la primera vegada que es blindarà el pressupost de Salut amb un acord de Govern.

El conseller també ha valorat la implantació del pla de xoc per reduir les llistes d’espera durant aquest darrer any, en què Salut treballava amb els pressupostos prorrogats. Enguany, Salut només tindrà per fer-ho 60 milions d’euros, malgrat que n’havia pressupostat uns 100 milions. Tot i així, les dades que ha presentat Comín constaten que, en general, s’han reduït els temps d’espera, però que encara hi ha grans diferències territorials. "Hi ha una variabilitat territorial molt gran. Les raons no estan justificades i per això hem encarregat consultories per saber com es deriven els pacients des de l’atenció primària a l’especialista", ha admès el conseller.

Així, ha detallat el conseller que Salut ha reduït fins a un 26% els temps d’espera de les intervencions quirúrgiques de genoll i de maluc, que malgrat estar en el llistat de les 27 patologies de més urgència eren les que tenien més pacients esperant fora del termini de referència. Pel que fa a la resta de procediments quirúrgics amb període de referència, si fa no fa les llistes d’espera s’han mantingut el 2016 amb una proporció similar a la de l’any anterior i s’ha reduït un 20% el nombre de pacients que esperen més enllà de l’any.

Pel que fa a la resta d’intervencions quirúrgiques —les que no tenen un període de referència—, el 80% està dins d’un termini acceptable. Ṭanmateix, les llistes d’espera per a consultes externes han augmentat un 8%, tot i que s’ha reduït un 20% la primera visita a l’especialista. Pel que fa a les proves diagnòstiques, les esperes han augmentat també un 20%, però s’ha reduït el nombre de persones que superen el temps màxim establert.

QuirónSalud reconeix que negocia la compra de l’Hospital General de Catalunya

Sobre el que no ha volgut respondre el conseller Comín en comissió parlamentària és sobre el breu comunicat que avui han fet públic conjuntament el Departament de Salut i el Grup Quirón sobre la compra de l’Hospital General de Catalunya. En el comunicat, el QuirónSalud reconeix ara que sí que està negociant la compra per uns 50 milions d’euros tal com va anunciar Comín fa uns mesos. Fins ara, l'empresa s'havia negat a admetre-ho.

"La negociació està oberta i esperem arribar a un acord aquest mateix any", ha assegurat Comín als mitjans sobre la compravenda del centre hospitalari de Sant Cugat del Vallès. També ha explicat el conseller que el preu final dependrà de l’estat dels equipaments.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article