Els joves catalans tindran més punts d’informació on apoderar-se

La Trobada Nacional de Joventut fixa les estratègies al món local fins al 2020 amb l’impuls de la Xarxa Nacional d’Emancipació Juvenil


Com garantir que els joves s’emancipin i tinguin eines per apoderar-se? Per resoldre aquesta pregunta, més de 300 professionals es van aplegar aquest cap de setmana a la Trobada Nacional de Polítiques de Joventut, que ha servit per fixar les línies estratègiques de les polítiques de joventut a Catalunya pels als propers quatre anys.

Entre elles destaca el nou Pla d’Actuació Territorial de Joventut (PATJ) que, permetrà millorar les relacions entre els municipis i el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies. Ho farà, d’una banda, amb la incorporació de nous recursos econòmics pels ens locals i, per l’altra, amb la definició d’un catàleg de serveis de la Xarxa Nacional d’Emancipació Juvenil (XNEJ), que avui dia està integrada per 39 oficines de joves i 296 punts d’informació juvenil arreu del territori. “Destinem sis milions d’euros perquè el món local pugui adaptar les polítiques de joventut a les seves necessitats”, ha explicat la consellera Dolors Bassa.

El nou PATJ inclou també diverses estratègies per apoderar els joves a nivell local a través de polítiques en matèria d’habitatge, cultura, violència, prevenció de riscos, incorporació al mercat de treball o participació. Així, per exemple, en l’àmbit de l’habitatge, es prioritzarà el lloguer o les cooperatives d’habitatge. També pel que fa a la violència, el PATJ incorpora, entre d’altres, la necessitat d’augmentar la transformació dels equipaments juvenils amb perspectiva de gènere, intercultural, antiracista i amb mirada inclusiva de les desigualtats de classe o LGTBI.

Aquestes propostes establertes a la Trobada són el resultat de la priorització dels ens locals expressada en el marc de 41 taules comarcals de joventut i sis taules de demarcació de joventut celebrades el 2016, així com del consens assolit en set espais de treball monogràfic per cadascun dels àmbits, i van en coherència amb el treball ja existent entre ajuntaments, consells comarcals i Govern. Així mateix, aquestes línies de treball estan alineades amb les prioritats establertes pel Pla Nacional de Joventut de Catalunya 2020.

L’aposta dels ajuntaments per combatre la desigualtat juvenil

Alhora, la Direcció General de Joventut ha posat en marxa una avaluació sobre les polítiques de joventut a municipis i Consells Comarcals realitzada aquest 2017. De l’anàlisi se’n dedueixen els esforços que els ens locals han dedicat els darrers anys a abordar qüestions vinculades a la inclusió social de les persones joves i per combatre la desigualtat juvenil.

També indica que els àmbits on els ens locals incorporen una major participació juvenil són l’associacionisme, el lleure educatiu, el foment de la participació i la cultura. Finalment, l’estudi també posa de manifest que l’ocupació juvenil i l’educació han estat les polítiques en les quals més s’han centrat ajuntaments i consells comarcals els darrers anys en l’àmbit de joventut.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article