La renda garantida, entre les partides afectades per la intervenció de l’Estat

La no disponibilitat de crèdit imposada pel ministeri d'Hisenda salva les nòmines i serveis bàsics


La intervenció de les finances de la Generalitat, que s'ha fet efectiva aquest dimecres, implica el bloqueig de 4.500 milions d'euros en noves despeses que a partir d'ara la Generalitat no podrà fer. Tal com remarquen fonts del Departament d'Economia i Hisenda, la no disponibilitat de crèdit imposada pel ministeri d'Hisenda suposa el "tancament pressupostari" de la renda garantida, dels processos electorals, de futures convocatòries d'ajuts en matèria d'habitatge, de programes de recerca i desenvolupament, de les relacions exteriors, de la cooperació al desenvolupament, de l'àmbit de la cultura, de la promoció de la llengua catalana, entre moltes altres. La no disponibilitat de crèdit, en canvi, no afecta el pagament de les nòmines dels treballadors públics ni els serveis bàsics com l'educació, la salut, el transport, la protecció social, la justícia i l'administració de les finances de la Generalitat.

En els apartats del pressupost afectats per la mesura, el Govern no podrà realitzar noves despeses. Això no afecta, però, les nòmines ni les despeses de funcionament bàsic (llum o aigua, per exemple) vinculats a aquesta mateixos apartats. 

En el capítol de les institucions i l'administració general, queden afectades partides com l'impuls i coordinació de l'acció de govern, l'atenció ciutadana dels serveis de la Generalitat, l'impuls de l'autogovern i del desplegament estatutari, i programes de transparència i govern obert. En el capítol d'administració i serveis generals, se salva l'administració de les finances de la Generalitat, però queda tancat el pressupost dels següents programes: direcció i administració generals, formació i selecció del personal i recerca, regulació, control i gestió del joc i gestió d'equipaments i inversions públiques. 

A més, queden boquejades les noves despeses relacionades amb les relacions institucionals i els processos electorals. De l'àmbit de la justícia, l'ordre de no disponibilitat no afecta gairebé cap apartat, excepte el de la formació del personal d'aquest àmbit. 

El Govern tampoc podrà gastar més en habitatge, fet que implica que no podrà convocar noves subvencions en aquest àmbit. Pel que fa a la promoció social, l'executiu català tampoc podrà fer noves despeses en l'àmbit de polítiques de joventut i de dones, d'acció cívica i voluntariat i de relacions amb les confessions religioses. 

Segons fonts del Departament d'Economia, tampoc es podran consignar noves despeses relacionades amb la integració laboral i amb la formació professional agrària i pesquera. Pel que fa a la Cultura, les partides afectades són les següents: creadors i empreses culturals, internacionalització de la cultura, patrimoni cultural, associacionisme i grans institucions culturals. Tampoc hi podrà haver noves despeses en activitat física i esport i en ordenació, control i informació sobre consum ni en cicle de l'aigua. 

La mesura suposa el tancament pressupostari de partides relacionades amb la societat de la informació i les telecomunicacions, l'ordenació del territori i l'urbanisme, actuacions ambientals, infraestructures agràries, recerca, desenvolupament i innovació, cartografia, meteorologia, estadística i avaluació de política entre d'altres.

També es veuran afectades diverses partides relacionades amb el foment i la regulació de sectors productius com agricultura, ramaderia i pesca, indústria, energia i mines, comerç, turisme, desenvolupament empresarial, crèdit oficial i sector financer, promoció i defensa de la competència. Així mateix, la no disponibilitat de crèdit decretada també suposa tallar l'aixeta del suport financer als ens locals i dels fons de contingència.

 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article