70 observadors recolliran a Barcelona possibles vulneracions de drets humans durant l'1-O

El Grup Barnils ha recollit ja 64 casos de vulneració de dret a la informació


Entitats defensores de drets humans i advocades sota la campanya #SomDefensores han presentat el primer informe de vulneracions de drets civils i polítics. Durant la roda de premsa han anunciat un dispositiu de 70 persones que, durant l'1 d'octubre, faran d'observadores amb armilles i acreditació per garantir-ne la legalitat.

En l’acte de presentació del dispositiu, que ha tingut lloc al Col·legi de Periodistes aquest migdia, Anaïs Franquesa, advocada membre de Centre Irídia i coordinadora de la Xarxa d’Observadores, ha explicat que el fet que les entitats de drets humans s'hagin organitzat és símptoma dels “greus moments que viu la societat catalana”. “Estem aplicant mesures que només es duen a terme en moments d’absoluta repressió”. El dispositiu que han creat les diverses entitats coordinades també comptarà amb 60 advocats i 30 psicòlegs.

Durant l'acte, han destacat que, precisament, la tasca d’observació que desplegaran aquest diumenge vol tenir un efecte dissuasori: “Volem intentar evitar segons quines situacions, ja d’entrada”, ha dit Franquesa.

Eli Borreda, membre del Grup de periodistes Ramon Barnils, ha explicat que, des del passat 9 de setembre, dia que la guàrdia civil va entrar a la redacció del diari Vallenc, han recollit 64 casos de vulneració de dret a la informació. “És una xifra considerable tenint en compre que, en tot l’any 2016, se’n van recollir 122”, ha explicat. Des d'aquesta entitat també faran un minut a minut on recolliran tots els casos de censura que es vagin notificant a Media.cat.

El Síndic intensifica la tasca de defensa

A més, el Síndic de Greuges reforçarà els pròxims dies el seu servei de defensa de drets a Catalunya amb un dispositiu especial de cara al cap de setmana i als dies posteriors. Així ho ha anunciat el síndic, Rafael Ribó, en una roda de premsa al Parlament aquest divendres al matí.

“Es tracta d’una mesura excepcional i de caràcter preventiu davant el possible increment de situacions en les quals es vulnerin drets fonamentals i llibertats”, ha asseverat. D’aquesta manera, el Síndic vol dotar-se de la capacitat suficient per complir les competències i les responsabilitats que li atorguen l’article 78 de l’Estatut d’autonomia de Catalunya i la Llei del Síndic.

Amb independència de les actuacions d’ofici que ja està duent a terme o que pugui obrir en funció dels esdeveniments, el Síndic facilitarà que les persones que ho necessitin puguin presentar queixes i consultes. També preveu la possibilitat de desplaçar-se ell mateix, o personal del seu equip, per supervisar in situ determinades situacions, si s'escau.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article