#SomDefensores identifica 100 casos de violència policial a Barcelona

Tocaments a dones per part d’agents, ús de bales de goma o cops a zones sensibles com el cap, són algunes de les agressions recollides pels observadors de la xarxa.

L’equip psicològic ha atès 60 persones, la majoria amb atacs d’ansietat


La campanya #Somdefensores ha registrat 100 casos de violència policial durant les càrregues d’ahir diumenge per impedir que la gent votés. Aquest casos han estat detectats directament per la xarxa d’observadors i observadores de drets humans al carrer i, d’altres, a través dels telèfons d’assistència legal posats a disposició de la ciutadania. La plataforma segueix fent una crida a denunciar casos de violació de drets i dona assessorament i suport per a les persones que vulguin presentar denúncia.

Anaïs Franquesa, en nom de l’equip legal, ha estat molt contundent i ha manifestat que l’operatiu estava pensat per generar por. “La manera com ho han fet ha estat per generar pànic i evitar que la gent surti a votar. S’ha buscat la fotografia de manera intencionada”, ha dit. L'equip d'advocats ha qualificat l'actuació policial de “desproporcionada” i hi han detectat fets “especialment greus”.

En concret, els advocats han detectat tocaments durant les identificacions per part d’agents a dones agredides en càrregues; l’ús de bastó policial extensible a zones sensibles com el cap, que està prohibit; els cops de puny directes i indiscriminats sense justificació; el fet d’empènyer gent per escales i, “molt en particular el cas d’una dona empesa per les escales i a la qual li han trencat els dits de la mà”; i l’ús de bales de goma per part de la Policia Nacional quan a Catalunya estan prohibides des del 2013 per acord polític. El ferit greu a l’ull al col·legi Ramon Llull de Barcelona demostra, segons #SomDefensores, “la perillositat d’aquestes armes”.

Els observadors faran arribar un informe a organismes internacionals

A més, pel que fa a l’equip psicològic, s’han atès 60 persones en diferents grups. La majoria de les persones ateses ho han estat per crisis d’ansietat i atacs de pànic. A l’Institut Ramon Llull s’ha atès dos menors després de la càrrega en què havien quedat atrapades a una porteria. “També s’ha atès a molta gent gran angoixada pel que la situació els portava a la memòria”, han explicat des de la plataforma.

L’equip d’observadors i observadores de drets humans, format per unes 70 persones, que ha estat present en alguns dels centres educatius on s’han produït les càrregues més fortes, recullen tots els detalls per ampliar les denúncies de l’informe de violacions de drets humans que van presentar la setmana passada.

Tot aquest registre de vulneracions es posarà en coneixement del Síndic de Greuges, d’Amnistia Internacional i de diferents organismes internacionals de drets humans, així com de Nacions Unides, i es presentarà el proper 7 d’octubre.

Ensenyament també ofereix atenció psicològica als centres educatius

Arran dels fets violents succeïts ahir en moltes escoles i instituts d’arreu del país, el departament d'Ensenyament ha posat a disposició dels alumnes dels centres educatius i de tota la comunitat educativa els serveis psicològics dels diferents Equips d’Assessorament Psicopedagògics.

“Les accions policials protagonitzades en alguns dels centres educatius han colpit a la comunitat educativa”, afirmen des de la conselleria. Com que algunes de les escoles han sol·licitat suport psicològic per tal de recuperar la normalitat al centre i a les aules, Ensenyament prioritzarà els centres que ho necessitin.


 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article