L’estira-i-arronsa entre l’Estat i el Govern sobre els 10 milions d’euros per a entitats socials

El Ministeri d'Hisenda assegura que abonarà el pagament quan rebi la sol·licitud de la Generalitat, però el Govern es limita a afirmar que aquesta partida no hauria d’estar intervinguda


El Ministeri d’Hisenda ha negat aquest dimecres que les partides de 10 milions d’euros per a les entitats socials catalanes estiguin en perill, en resposta a la denúncia feta aquest dilluns per part del Govern. L’Estat sosté que no ha rebut cap sol·licitud per part del Govern per abonar els ajuts destinats a projectes del tercer sector i que, tan bon punt la rebin, “es procedirà al pagament corresponent”.

El Govern, per la seva banda, es limita a afirmar que aquesta partida no hauria d'estar intervinguda i, per això, el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies ja n’ha demanat l’excepció. Ara, diu el Govern, “està a les mans del Ministeri” efectuar el pagament.

La Taula del Tercer Sector i la Confederació Empresarial del Tercer Sector Social de Catalunya van enviar una carta al ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, al Delegat del Govern Central a Catalunya, Enric Millo, i al Secretari d’Estat de Serveis Socials, Mario Garcés on es mostraven preocupades per la intervenció de comptes. Davant d’una resposta positiva per part de l’Estat, la Taula i la Confederació demanen al Govern de Puigdemont que “realitzi les gestions necessàries per fer efectius els pagaments el més aviat possible”.

Sobre aquesta qüestió, fonts de la conselleria han confirmat a Social.cat que la seva intenció és “agilitzar els tràmits i fer les gestions pertinents perquè el pagament s’efectuï”, però no han assegurat que aquestes gestions incloguin la sol·licitud que reclama el Ministeri.

Més de 900.000 persones afectades per la suspensió

Pel que fa a l'impacte en la població en beneficis directes i indirectes d'aquests projectes, la xifra de persones afectades seria de 900.000, segons les dades facilitades per les mateixes entitats. La intervenció, afegeix el Govern, també comporta una afectació directa a 307 entitats, ja que la decisió es fa efectiva l'octubre del 2017, amb pràcticament tot l'any transcorregut i amb bona part de les despeses associades a aquests programes ja invertides (l'import de la subvenció que s'ha d'atorgar representa, de mitjana, un 40% de l'import del projecte), que “no podran ser recuperades per les entitats si l'Estat no aixeca el bloqueig”. Aquesta situació, subratlla, comporta un endeutament “crític” per a la “gran majoria” de les entitats, que “posen en risc“ la seva viabilitat i continuïtat.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article