L'home que va perdre la visió l'1-O trenca el silenci: “Desitjo que les bales de goma no s'usin mai més”

Roger Español presenta una querella contra l'agent de la Policia Nacional que va disparar i dos comandaments

El jove explica en un vídeo elaborat per Irídia i Metromuster les seqüeles que li ha deixat l'actuació policial


“Desitjo que les bales de goma no es facin servir mai més. Desitjo que ningú passi mai més pel mateix que jo estic passant”. Roger Español, l'home que va perdre la visió l'1-O a causa de les càrregues policials a l'escola Ramon Llull de Barcelona, trenca el silenci i explica, en un vídeo elaborat per Centre Irídia i la productora Metromuster, les seqüeles que li ha deixat l'impacte de la pilota de goma.

Ara, Español ha presentat una querella contra tres policies nacionals: l'agent que va disparar la pilota de goma i dos comandaments. La querella acusa tots tres agents d'un delicte de lesions i no descarta ampliar l'acusació si es demostra que altres persones van participar dels fets. Així ho ha anunciat la seva advocada, Anaïs Franquesa, que també assessora el Centre Irídia.

La querella s'ha presentat al jutjat d'instrucció número 7 de Barcelona, que ha obert investigació per aclarir si l'actuació de la Policia Nacional en 26 col·legis de Barcelona l'1-O va ser "proporcionada". El Centre Irídia ja va presentar cinc altres querelles al mateix jutjat, tal com va explicar el Social.cat.

Español narra en el vídeo com encara ara està intentant acostumar-se a viure sense la visió. “Ara mateix segueixo tenint dolors i marejos, tot i que ja ha passat un mes. Depenc de la medicació per evitar-ho”, reconeix. Explica que l'1-O el primer que va veure en arribar a la seva escola electoral va ser el cordó policial que saltava les tanques per poder entrar-hi dins i agafar les urnes.

Malgrat la violència de l'actuació policial, Español, que és músic i pare, assegura que la ciutadania actuava de la forma més pacífica que podia. Com que plovia i tenia la roba xopa, ell va decidir anar a casa a canviar-se. En tornar, la policia ja s'enduia les urnes i es retirava cap a les furgonetes. "Allà va començar tot“, diu.

 

El moment de l'impacte

El músic esperava, envoltat d'un grup de periodistes i altres veïns, que la policia es retirés i deixés el carrer lliure per retornar al seu pis, que es troba just a la cantonada on la policia es dirigia. “En aquell moment, sense avisar, la policia va començar a disparar. No sé ni com ni quan vaig sentir un tret i de seguida vaig rebre l'impacte de la pilota de goma”. El van socórrer i de seguida va arribar una ambulància. L'estona que el van estar atenent, Español recorda com van arribar almenys cinc persones més contusionades i ferides.

Ara. quan ja ha passat gairebé un mes de les càrregues de la policia nacional davant dels col·legis electorals, el músic explica que és “complicat” acostumar-se a la tenir la visió de només un ull i que li sap molt de greu com això també afecta el seu fill, la seva parella i els seus amics.

La prohibició de les pilotes de goma

A través del vídeo, el Centre Irídia denuncia l'ús injustificat de les pilotes de goma en aquelles càrregues i demana que no s'emprin mai més. De fet, a Catalunya el seu ús està prohibit des del 30 d'abril del 2014. Va ser arran que Ester Quintana perdés la visió d'un ull a causa d'una bala de goma disparada pels Mossos d'Esquadra el 14 de novembre del 2012 que la lluita social va aconseguir que es prohibís el seu ús.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article