L’ONU suspèn l’Estat espanyol en matèria de dret a l’habitatge

L'Observatori DESC, que participa del document, exigeix l'augment del parc d'habitatge públic i la reforma de la Llei d'Arrendaments Urbans


Un informe vinculat a l'ONU suspèn l'Estat espanyol en matèria de drets socials i, especialment, en dret a l'habitatge. L'Observatori DESC, que participa del document, resumeix les recomanacions de l'organisme internacional, que exigeix, entre altres, “aixecar les mesures d'austeritat, revertir la precarietat i temporalitat dels contractes, aturar la criminalització de les persones que fan vaga o augmentat les pensions".

En concret, sobre habitatge, tal com ha explicat la directora de DESC, Irene Escorihuela, es reclama “l'augment del parc d'habitatge públic, el control dels preus i la reforma de la Llei d'Arrendaments Urbans“. A més, es conclou que hi ha necessitat de donar alternatives a les famílies desnonades i permetre que les comunitats autònomes aprovin lleis contra l'emergència. Cal recordar que les lleis d'emergència social que va aprovar el Parlament han estat aturades pel Tribunal Constitucional.

L'informe per avaluar com l'Estat està complint el Pacte Internacional de Drets Econòmics, Socials i Culturals el va elaborar, durant els dies 21 i 22 de març, el Comitè DESC de Nacions Unides. A finals de mes va aprovar les observacions finals de l'informe que ara es difon, on s'enumeren “els motius de preocupació” per l'incompliment d'aquesta normativa. En aquesta plataforma a favor dels drets civils hi han participat entitats com Save the Children, Red Acoge o Càritas.

Així, s'assenyala que no hi ha un marc legislatiu en matèria d'habitatge per a les persones desnonades, que no es protegeix prou les condicions de les llars, que no hi ha un pla per a pal·liar el sensellarisme o que hi ha uns preus excessius en el mercat d'habitatge. De fet, la setmana passada, l'exrelatora de l'ONU Raquel Rolnik ja havia donat suport a la lluita veïnal de la PAH.

“És un fet que l'Estat està pràcticament sol en la seva negativa a adoptar solucions davant les múltiples veus que li demanen mesures i reformes legals en el mercat de l'habitatge per facilitar l'accessibilitat, la disponibilitat i l'assequibilitat”, denuncien en un comunicat des de l'Observatori DESC. En especial, exigeixen que es prenguin mesures al problema dels lloguers per protegir de forma efectiva el dret a l'habitatge.

En el document, també es posen en relleu les dificultats de les persones sol·licitants d'asil o refugi, la situació dels centres d'estrangers, es destaquen les elevades xifres d'abandonament escolar, que el govern limiti que les comunitats autònomes puguin avançar en la protecció de dret o que es mantingui el Reial Decret 16/2012 que limita l'accés al sistema universal de salut.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article