El 40% de les mares soles amb fills a càrrec de Catalunya viu en situació de pobresa

Amb motiu del Dia de la Mare, Save the Children recorda que les famílies monoparentals tenen grans problemes per conciliar


Amb motiu del Dia de la Mare, que se celebra el proper diumenge, Save the Children recorda que les famílies formades per mares soles amb fills a càrrec s’enfronten a un major risc de pobresa i exclusió social. A Catalunya, el 40% de les llars monoparentals femenines està en situació de pobresa i el 22% en risc de patir pobresa severa.

La gran majoria de les famílies amb un únic progenitor a Catalunya, el 82%, estan encapçalades per dones que es troben soles i han de fer-se càrrec de totes les despeses de la llar i de la criança dels seus fills. A més de la dificultat de conciliar família i feina, la falta d’oportunitats laborals condiciona molt significativament aquestes llars.

“Es tracta de mares que han de fer mans i mànigues per fer front a les responsabilitats de la llar, amb moltes dificultats per conciliar la vida familiar i laboral. En el seu cas, les polítiques d’ocupació no són suficients si no van acompanyades de mesures socials que permetin i afavoreixin la conciliació i la cura dels fills”, explica Emilie Rivas, responsable de Políticas de Infancia de Save the Children en Catalunya.

La situació de precarietat econòmica en què es troben aquestes mares incideix sobre la salut, expliquen des de l'ONG, tant física com mental, de les mares i dels seus fills. L’accés a medicaments o tractaments que no estan coberts per la Seguretat Social es fa a vegades impossible per aquestes famílies.

Més mesures per fer possible la conciliació

“Sens dubte, la Renda Garantida de Ciutadania, aprovada el setembre de 2017 a Catalunya, ha estat un gran pas per millorar la situació i la conciliació d’aquestes famílies ja que, en el seu cas, la prestació és compatible amb treballs temporals i a temps parcial. No obstant, la seva lenta implementació no permet encara parlar d’un progrés real pels nens i nenes de famílies monoparentals femenines”, asseguren des de l'ONG. Per això, a més de les mesures que es puguin aplicar en l'àmbit català, a l'Estat espanyol Save the Children demana “més garanties per millorar la situació de les famílies amb un únic progenitor”.

És així com reclama, d'una banda, més mesures de conciliació, com l’augment del permís de maternitat o paternitat a un any amb retribució salarial completa, beneficis fiscals en la contractació de persones que cuiden els seus fills o el foment de convenis laborals que tinguin en compte les necessitats específiques d’aquestes famílies; i, per altra, mesures de tipus fiscal, com l’ampliació de la deducció per maternitat per a mares soles en risc d’exclusió social, independentment si la mare treballa o no.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article