Educadors socials es reivindiquen després del ‘Desemparats’ de TV3 i demanen que “no s’estigmatitzi la infància tutelada”

El CEESC lamenta no haver participat del debat posterior i que “la mirada del documental sigui l’única que quedi sobre la tasca dels professionals de l’acció socialˮ


Si alguna cosa ha estat el documental ‘Desemparats. L'abús’ del programa Sense Ficció de TV3 és polèmic. Desenes de treballadors de l’administració, educadors socials, treballadors socials, pedagogs i psicòlegs han saltat a les xarxes socials per opinar sobre el reportatge d’investigació que ha denunciat els errors del sistema de protecció a la infància.

En nom del col·lectiu d'educadors socials, el Col·legi d’Educadors i Educadores Socials (CEESC) ha publicat un comunicat on lamenta no haver pogut participar del debat posterior al documental que s’ha emès aquest dimarts a TV3 i assegura que la veu de l'ens hauria donat “una visió més àmplia del col·lectiu professional”.

En el debat hi ha participat Georgina Oliva, directora de la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA); Pilar Núñez, com a representant de la Federació d'Entitats d'Atenció i d'Educació a la Infància i l'Adolescència (FEDAIA); Conchita Peña, presidenta del Col·legi Oficial de Treball Social de Catalunya (TSCAT); Paco Cárdenas, president d’APRODEME, l’associació per la defensa del menor; Juan Luis Linares, psiquiatre i psicòleg i David Rodríguez, educador social i membre de la CGT.

El CEESC explica en el comunicat que “ha intentat ser present en el debatˮ però no els ha estat possible per “criteri periodísticˮ. “Estem convençuts que haguéssim pogut aportar certes mirades complementàries i treballs que s’estan duent a terme tant des del propi Col·legi, com des del conjunt del sector, i des de fa molts anys”, introdueix el comunicat.

Rebuig a qualsevol mala praxi

En aquest, el col·legi expressa el rebuig a “qualsevol tipus de mala praxi professional que es pugui donar a la professió i al sistema en generalˮ. “El Col·legi assumeix el seu abordatge, denúncia i sanció, si és el casˮ, diu. Malgrat l’autocrítica, explica que els “preocupa que la mirada del documental sigui l’única que pugui quedar en la retina dels espectadors sobre la tasca dels professionals de l’acció social”, com també “l’estigma que pot quedar en la infància actualment protegida als CRAEˮ.

El col·legi es justifica exposant que els professionals sempre treballen “per aportar a l’administració propostes de millora del sistema de protecció a la infància de Catalunyaˮ. Per exemple, el febrer del 2014 van denunciar les noves mesures ecòmiques de la DGAIA volia imposar als centres i que “afavorien una desestabilització dels equips educatiusˮ, el 2015 van “reclamar a l’administració una major dotació pressupostària i un paper més proactiu en el control sobre els centresˮ i el 2017 exigien “diàleg per tal de qüestionar i repensar el sistema de protecció a infants i adolescentsˮ.

El comunicat acaba reclamant la constitució d’una “plataforma el màxim de compartida, amb agents diversos, per tal de construir un futur sistema de protecció en el qual s’actualitzin les noves demandes i tendències socioeducativesˮ.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.

Joana termes madrenas Barcelona
3.
Vergonya q en situacions violència masclista facin informes per judicatura on la mare és la manipuladora.
Vergonya q no és tinguin recursos econòmics per aquestes situacions en una partida específica
Cal formació específica en gènere com s'especifica a la llei 5/2008 i llei 17/ 2015
Vergonya q per una retirada de menors es faci per via administrativa i per retornar per via judicial
Crec q tampoc va participar la judicatura i tampoc cap associació q treballi amb dones q pateixen violencia
  • 1
  • 0
Rosa marea turquesa Bcn
2.

El q és lamentables és q vetin a un colectiu de mares la majoria víctimes de violència de gènere i ningú digui ni mu!!!!!
Patriarcat maltractador!!!!!
Tv3 no es la nostra

  • 1
  • 0
Paco Cárdenas Barcelona
1.
Seria un error estigmatitzar a la infància protegida, crec que això no ho va fer ningú ni es pot desprendre de cap intervenció. Una altra cosa és la immensa quantitat de deficiències, errors ... que el sistema té, i del quel moltes vegades els seus treballadors són també víctimes. Es van quedar moltíssimes coses al tinter. S'està investigant altres entramats de fundacions i aviat sortirà a la llum. Vaig ser el primer a reconèixer la ingent tasca de molts tècnics i també a criticar a altres (menys, però amb més poder) que no volen canviar res. Només ha de preocupar-se el que té coses a amagar.
Des d'Aprodeme oferim tota la nostra col·laboració per caminar cap a un sistema cada vegada millor.
  • 1
  • 0

Comenta aquest article